29 / 03 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar artacak mı?

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar artacak mı?

Konut kredilerindeki düşük faiz oranları satışları artırdı. Artan talep sonrası fiyatlarda da artış yaşandı. Peki fiyatlar artmaya devam edecek mi?



Konut kredilerindeki düşük faizler, gayrimenkul sektörünü hareketlendirdi. Konut sektörü temsicileri, yılın üçüncü ve son çeyreğinde de satışlarda artış yaşanacağını öngörüyor.

Tüm dünyayı etkikleyen koronavirüs (Kovid-19) sağlığı olduğu kadar ekonomiye de etkisi altına aldı. Son dönemde ekonominin canlanması amacıyla başlatılan bir yıl geri ödemesiz düşük faizli konut kredisi seçeneği, satış ofisleri, gayrimenkul siteleri ve tapu dairelerinin trafiğinde artışlara sebep oldu.

Sabah'ta yer alan habere göre; büyük şehirlerde, Mart ayı ortalarından itibaren özellikle ikinci el ve bahçeli konut satışlarına olan talebin yoğunlaşması sebebiyle konut fiyatları da buna paralel olarak arttı. Haziran'dan sonra görece olarak etkisini yitiren pandemi sebebiyle evlerinden çıkan yatırımcıların özellikle yılın üçüncü ve son çeyreğinde satışları artıracağını belirten İzmirli gayrimenkul sektörü temsilcileri yatırım yapmak için doğru zaman olduğunu söylüyor. 

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar artacak mı?

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

"2020 yılının özellikle ikinci yarısı inşaat sektörü açısından hareketli geçecektir. Bir süredir ertelenen yatırımların ardından kamu ve özel bankaların uyguladığı düşük faizli kredi politikası insanları alım konusunda daha da cesaretlendirdi. Piyasayı iyi analiz edenler bilirler ki; artan konut fiyatı trendi yükselerek devam edecektir. Benim tavsiyem ev almak veya yatırım yapmak isteyenler daha fazla beklemesinler; çünkü fiyatlar hiç beklemedikleri kadar yükselebilir."

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar artacak mı?

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer ise, "Konut satışlarının arttığını sektör olarak gözlemlediğimiz şu dönemde  İzmir  avantajlı bir konuma sahip. Çünkü doğal yaşam ve sosyal donatılarıyla ön plana çıkan konutlar İstanbul'daki örneklerine göre hem daha kaliteli hem de daha uygun koşullarda satılabiliyor. Artık insanlar daha bilinçli ve ne istediğini bilir şekilde bize geliyor. Biz de ihtiyaçlarına uygun daire tipleriyle müşterilerimize çözüm sunuyoruz. Kentimizin sektör açısından önü açık. İzmir, yatırım açısından kazançlı imkanlar sunuyor" diye konuştu.

Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Caner Tan, "Pandemi sonrası müstakil ve bahçeli konutlara olan ilgi çok arttı" dedi. Tan, "Önümüzdeki süreçte biz de firma olarak İzmir'de farklı lokasyonlarda villa tarzı konut yapmak için araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Pandemi sonrasında konut ve gayrimenkul piyasası yeniden güvenilir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor. Coordinat Yapı olarak biz de önemli satışlara imza attık. İzmir'de konut stoğu yeterince olmadığı ve yeni inşaat yapmanın da maliyeti arttığı için bu durum da fiyatları yükseltti. Bu nedenle konut almak isteyenleri artıştan etkilenmemeleri için yatırım yapmaya çağırıyorum" şeklinde konuştu. 

Coldwell Banker Masse Gayrimenkul Ofis Brokeri Seyhun Acar ise Haziran ayı konut satışlarına ilişkin, "Sektör özellikle Haziran ayıyla birlikte bir canlanma yaşadı. Yalnızca İzmir içi değil şehir dışından gelenler de konut talep ediyor. Şu dönemde özellikle bahçeli ve müstakil konutlar çok revaçta. Yazlık bölgelerdeki konutlar büyük ilgi görüyor. Faizlerin düşmesi ile alım gücü yükseldi" dedi.

SATIŞLAR YÜZDE 250.9 ARTTI

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, 2019 Haziran'da İzmir'de 3 bin 331 olan konut satışı, 2020 yılı Haziran'a yüzde 250.9 oranında arttı ve 11 bin 690 oldu.

Konut satışlarındaki rekor artış fiyatları etkiler mi?

Konut alacaklar dikkat! Fiyatlar artacak mı düşecek mi?


Geri Dön