24 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! İşte konut kredisinde yeni düzenlemenin detayları!

Ev alacaklar dikkat! İşte konut kredisinde yeni düzenlemenin detayları!

Ev almak isteyen milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelişmenin detaylarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu açıkladı. Peki konut kredisinde hangi düzenlemeler yapıldı? İşte detaylar...



KONUT FİYATLARININ KONTROL ALTINA ALINMASI HEDEFLENİYOR

Ev alacaklar dikkat! İşte konut kredisinde yeni düzenlemenin detayları!

KONUTDER Başkanı Altan Elmas konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu kararla krediye erişimin kısıtlandığını dile getirerek, "Konuta talebi kısıtlayarak konut fiyatlarının kontrol altına alınması hedefleniyor. Ancak burada önemli olan şu; konut fiyat artışında ana sebep talep değil maliyet artışları." dedi. Söz konusu düzenlemeyi 'sert bir tedbir' şeklinde yorumlayan Altan Elmas, 10 milyon lira üzerinde değere sahip konutlara kredi verilmemesinin İstanbul piyasasını zorlayacağını sözlerine ekleyerek, peşinatını veren, krediye başvuran vatandaşlar olduğunu da kaydeden Altan Elmas, "Tüketicilerin zor durumda kalmaması adına bankalara 15-20 günlük geçiş dönemi tanınmalı" diye konuştu.

Ev alacaklar dikkat! İşte konut kredisinde yeni düzenlemenin detayları!

YENİ SİSTEM NELER GETİRECEK?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun vurguladığı sınıflama binaların yalıtım, enerji ve yapı standartları özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Binalar için enerji sınıflandırmaları A ile G arasında. A en verimli, G ise en verimsiz enerji sınıf olarak belirtiliyor. Eğer söz konusu bina olması gereken tüm yapı ve yalıtım standartlarını taşıyorsa C enerji sınıfını alıyor. Olması gereken standartlardan daha iyiyse B enerji sınıfı oluyor. Yine aktarılan detaylara göre, A sınıfı ise tasarım, yalıtım, ısıtmasoğutma- havalandırma, cam pencere sistemlerinin en verimli olduğu binalara veriliyor. Uzmanlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu düzenlemesinin enerji verimliliğini esas almasının önemli olduğunu kaydederken, ülke genelinde ortalama ev fiyatlarının 1 milyon lirayı geçtiğini, vatandaş evin değerinin yüzde 90'ını krediden sağlasa da aylık kredi taksitinin 12-13 bin TL'lere yükseldiğini söylüyor. Uzmanlar söz konusu yeni düzenlemeyle, krediye ihtiyacı olmadığı halde bu imkândan faydalanarak, birden fazla konut sahibi olan ve bunu da fırsatçılığa çevirenlerin talebinin de kesileceğini söylüyor. 


Geri Dön