24 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Yeni KDV düzenlemesi ile neler değişti? 

Ev alacaklar dikkat! Yeni KDV düzenlemesi ile neler değişti? 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Akif Akarca ve Dr. Mehmet Şafak, bugünkü köşelerinde yeni KDV düzenlemesi ile konut sektöründe nelerin değiştiğini tek tek açıkladı. İşte o yazı...



Yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla mevcut durumda konutlara uygulanan KDV oranının belirlenmesinde esas olan “büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup bulunmama” ve “yapının bulunduğu arsanın emlak vergisi değeri”ni göz önünde bulunduran kriterler artık bulunmuyor. 

Kararın 4 ve 9 uncu maddelerinde gidilen düzenlemeyle de konut teslimlerindeki KDV oranı düzenlendi ve dairelerin net alanının 150 metrekareye kadar olan bölüm için yüzde 8, 150 metrekareyi aşan bölümleri için de yüzde 18 oranında KDV uygulanmasına karar verildi. 

Ev alacaklar dikkat! Yeni KDV düzenlemesi ile neler değişti? 

Aynı zamanda rezerv yapı alanı ve riskli alan şeklinde tespit edilen yerlerle rikli yapıların yer aldığı alanlarda dönüşüm projeleri kapsamında inşa edilen konutlar için KDV uygulaması şu şekilde düzenlendi: 

- net alanı 150 metrekareye kadar olan bölüm için yüzde 1,

- bu konutlarda da 150 metrekareyi aşan bölümler için yüzde 18. 

Konutlarla ilgili yeni tespit edilen KDV oranları 1 Nisan 2022'den itibaren geçerli sayıldı. Bu nedenle, 1 Nisan 2022'den sonra alınan yapı ruhsatlarına göre inşa edilen konutların teslimlerinde, dairenin net alanının; 

-150 metrekare veya daha küçük olması halinde yüzde 8 KDV, 

-150 metrekareden çok olması halinde, satış tutarının 150 metrekareye kadar olan bölümü için yüzde 8, 150 metrekareyi aşan bölüm için yüzde 18 KDV uygulanacak. 


Geri Dön