29 / 03 / 2024

Ev alırken ne kadar kapora verilir?

Ev alırken ne kadar kapora verilir?

Kapora, genelde emlakçı ile çalışıldığı zaman, alıcıdan talep ediliyor. Peki, ev alırken ne kadar kapora verilir? Kapora kime verilir? Emlakçıya mı ev sahibine mi?



Ev alırken ne kadar kapora verilir?

Kapora, alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacı ile alıcının, satıcıya satın alacağı mal veya hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödediği meblağ olarak ifade ediliyor.


Kapora, genelde emlakçı ile çalışıldığı zaman, alıcıdan talep ediliyor. Alıcı tarafından verilen kapora emlakçı için bir güvence niteliği taşıyor.


Kapora ile emlakçılar için alıcı tarafın caymasına karşı bir tür güvence oluşturmuş oluyor.


Sözleşmenin ciddiyeti ve gerçekliğinin kanıtı adına verilen kapora, kesin sözleşme yapılmadan önce emlakçıya veriliyor. Daha sonra satış bedeli ödenirken kapora bu miktardan düşülüyor. Peki, ev alırken ne kadar kapora verilir?


Emlakçıya verilecek kapora miktarı satın alınacak taşınmazın değerine göre değişkenlik gösteriyor. Kimi zaman kapora 1000 lira olabileceği gibi, kimi zaman ise bu kapora 10 binlere çıkabiliyor.


Kapora anlaşmasına göre, eğer satıcı ilgili gayrimenkulün satışını iptal ederse, alıcının vermiş olduğu kaporanın iadesi yapılıyor.


Ancak alıcı satıştan vazgeçmiş ve anlaşmada aksi bir hüküm yer almadıkça, alıcı ödediği kaporasını geri alamıyor.



Kaparo mu kapora mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön