27 / 04 / 2024

Ev alırken ne kadar peşinat verilir?

Ev alırken ne kadar peşinat verilir?

Bankaların sunduğu uzun vadeli ve düşük faiz oranlı konut kredisi başvurularında bazı koşullar aranıyor. Öncelikle alınacak ev için peşinatın olması gerekiyor. Peki, ev alırken ne kadar peşinat verilir?



Ev alırken ne kadar peşinat verilir?

Konut kredisi, satın alınmak istenen konutun teminat altına alınması şartıyla verilen kredi türü olarak ifade ediliyor. Bankaların sunduğu uzun vadeli ve düşük faiz oranlı konut kredisi başvurularında bazı koşullar aranıyor.


Öncelikle kişinin aylık gelirinin, konut kredisi aylık ödemelerini karşılayacak düzeyde olması gerekiyor.


Ayrıca taşınmazın da aranan özelliklere uygun olması gerekiyor. Gayrimenkuldeki aranan özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanıyor. 


Değerleme Eksper Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanır. Hazırlanan rapora göre konut kredisi veriliyor. 


Aranan koşulların uygun olması halinde tüketicinin belli oranlarda peşinat ödemesi gerekiyor. Bunun nedeni ise evin tamamına kredi verilmemesi. Peki, ev alırken ne kadar peşinat verilir?


Evin ancak yüzde 75'ine kadar konut kredisi verilebiliyor. 8 Aralık 2010 tarih ve 27789 sayılı Resmi Gazete’de yayımlan ancak 1 Ocak 2011'den itibaren uygulanacak karar şu şekilde:

 

"Konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kullandırılacak krediler ile konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranının % 75 ile sınırlandırılmasına karar alınmıştır." 



Ev alırken ne kadar peşinat verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön