19 / 04 / 2024

Ev ekspertiz raporu nedir?

Ev ekspertiz raporu nedir?

Ev ekspertiz raporu nedir?: Satın alınacak gayrimenkulün yaş, konum gibi özelliklerine göre değerinin belirlenmesi işlemidir. Ekspertiz raporu ile satın alınmak istenen gayrimenkul için bankalar kredi verme işlemini gerçekleştiriyor...




Ev ekspertiz raporu nedir?


Varlıkların yeniden değerlendirilmesinde, finansman kullanımında, birleşmelerde, devralmalarda teminatların değer tespitinde, borçların yeniden yapılandırılmasında, alacakların takas yolu ile azaltılmasında, proje değeri analizlerinde, en iyi ve en yüksek analiz ihtiyaçlarında, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının varlık hareketlerinde doğru ve güvenilir ekspertiz raporu büyük önem taşıyor.


Ev ekspertiz raporu nedir?: Satın alınacak gayrimenkulün yaş, konum gibi özelliklerine göre değerinin belirlenmesi işlemidir. Ev ekspertiz raporu ile satın alınmak istenen gayrimenkul için bankalar kredi verme işlemini gerçekleştiriyor. Konutun piyasa değerini belirleme olarak açıklanan ekspertiz raporunun hazırlanması ise değerleme uzmanları tarafından yapılıyor. Ev ekspertiz raporu nedir? sorusunu yanıtladıktan sonra gelelim diğer aşamalara:


Gayrimenkul eksperi denilen uzman kişiler evin değerini belirleyerek, raporunu bankaya sunuyor. Bankaya sunulan ekspertiz raporu ile banka kredi başvurusunu kabul de etmeyebilir. Bu noktada konut kredisi ekspertiz ücretinin geri almak mümkün olmuyor. İade işlemi, yalnızca istediği kredisi onaylanan kişilerden yüksek ekspertiz ücreti alındıysa yapılabiliyor. 


Banka açısından büyük önem taşıyan ekspertiz raporunun müşteri haklarının korunması açısından da önemi büyük. Konut kredisi kullanıldığında banka yüklü bir tutarda ekspertiz ücreti talep ettiyse, bu durumda Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurularak, ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz hakkı doğuyor.


Evin değerinin belirlenerek, söz konusu raporun bankaya sunulmasından sonra banka, tespit edilen değerin yüzde 75'ine kadar kredi veriyor. 


Örneğin; Evin değerinin 200 bin TL ise değerin yüzde 25'ini yani 50 bin TL'lik kısmını peşin ödemeniz gerekiyor. Kalan 150 bin TL'lik tutarı ise bankadan alabilirsiniz. Ancak peşin ödeme yapacak durumunuz yok ve bankadan 200 bin TL'nin tamamını talep ettiniz diyelim. O zaman da bankanın isteyeceği ikinci bir gayrimenkul ipoteğine razı olmanız gerekiyor.



Konut ekspertiz raporuna itiraz!
Konut ekspertiz raporu geçerlilik süresi!
Emlak ekspertizi nasıl olunur?




Geri Dön