26 / 04 / 2024

Emlak ekspertizi nasıl olunur?

Emlak ekspertizi nasıl olunur?

Gayrimenkul değerlemesi bir gayrimenkulün, değerleme günündeki olası değerinin bağımsız, tarafsız ve objektif ölçütlere ve verilere dayanarak belirlenmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Emlak ekspertizi nasıl olunur? cevabı haberimizde...




Emlak ekspertizi nasıl olunur?


Gayrimenkul değerlemesi bir gayrimenkulün, değerleme günündeki olası değerinin bağımsız, tarafsız ve objektif ölçütlere ve verilere dayanarak belirlenmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Örneğin, bankaların ev alacaklar için verdikleri kredilerin değerlendirmesinde gayrimenkul uzmanlarının yaptığı değerlemeler dikkate alınır.


Emlak ekspertizi nasıl olunur?


Genel olarak emlak ekspertizleri; gayrimenkul değerleme şirketlerinde gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya gayrimenkule bağlı hak ve faydaların rayiç değerini bağımsız ve tarafsız olarak takdir etmekle görevli personel olarak tanımlanıyor. Bu kapsamda gayrimenkul değerleme şirketlerinde emlak eksperleri ve konut değerleme uzmanları tam zamanlı veya sözleşme karşılığı çalışabiliyor. Konut değerleme uzmanlığı ile gayrimenkul değerleme uzmanlığı arasındaki fark istenen tecrübe şartının süresidir.


Emlak eksperleri, gayrimenkullerin, gayrimenkul projelerinin veya gayrimenkullere bağlı hak ve faydaların değerlemesini yapmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’nun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde “Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisansı” almış olan kişiler oluyor.


Emlak ekspertizi nasıl olunur?


Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansını alabilmek için kişilerin dört yıllık üniversite mezunu olması, SPK tarafından yapılan gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisanslama sınavında başarılı olmaları ve gayrimenkul değerleme alanında en az 3 yıl iş tecrübesine sahip olmaları gerekiyor. Burada tecrübe şartını sağlayamayan kişilerin de sınava girmeleri mümkün oluyor. Tecrübe şartını karşılamamasına rağmen sınavda başarılı olan kişiler tecrübe şartını sağladıkları anda lisans almaya hak kazanıyorlar.




Ekspertiz raporu zorunlu mu?
Ekspertiz ne zaman gelir?
Hatalı ekspertiz raporu!
Konut ekspertiz raporu kaç günde çıkar?




Geri Dön