26 / 04 / 2024

Konutun ekspertizi nasıl yaptırılır?

Konutun ekspertizi nasıl yaptırılır?

Kredi kuruluşları tarafından verilen konut kredileri gayrimenkul eksperlerinin hazırladığı konut eksperizine bağlıdır. Konutun ekspertizi nasıl yaptırılır?



Konut ekspertizi nasıl yaptırılır?

Konut ekspertizi nasıl yaptırılır sorusunun yanıtına geçmeden önce ekspertiz sürecini açıklamak doğru olacaktır. Konut ekspertizi, konut kredisinde zorunlu bir aşamadır. Gayrimenkul ekspertizi, bu konuda uzman ve lisans sahibi eksperler tarafından yapılan konutun değer tespit sürecidir. Tespit edilen gayrimenkulün değeri doğrultusunda, banka tüketiciye vereceği kredi miktarını belirler.


Eksperlerin görevi, gayrimenkulü değerlendirmek ve kredi kuruluşu için pazar fiyatını belirlemektir. Genelde, gayrimenkul eksperlerini kredi veren kuruluş belirler. Buradaki amaç, kredi verilen kuruluşu korumaktır. Çünkü eksperlerin belirlediği değer son kararda büyük önem taşır.


Konut ekspertizi nasıl yaptırılır?

Tüketicinin veya kredi kuruluşunun belirlediği eksperler, gayrimenkulü detaylı olarak incelemeye alır. İnceleme kapsamında gayrimenkulün inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Daha sonra ipotek, şerh, irtifak hakları gibi takyidat olup olmadığı ilgili tapu dairesinde araştırılıyor.


Ayrıca, raporda gayrimenkulun değerini düşürebilecek olası ihtimaller listeleniyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.


Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor.


Rapor kontrol edilip, ilgili kredi kuruluşuna gönderiliyor. Son olarak kredi kuruluşunca baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşterite iletiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön