18 / 04 / 2024

Gayrimenkul ekspertizi nasıl yapılır?

Gayrimenkul ekspertizi nasıl yapılır?

Gayrimenkul ekspertizi nedir? Gayrimenkul ekspertizi nasıl yapılır? Gayrimenkul ekspertizini kimler yapar? Gayrimenkul ekspertizi konusunda merak ettikleriniz hakkında örnekli ve detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz.



Gayrimenkul ekspertizi nasıl yapılır?


Konut kredisi çektiğinizde ipotek alınacak gayrimenkulün özelliklerine göre değer biçme işi olan gayrimenkul ekspertizi nasıl yapılır? sorusunun cevabı haberimizin devamında yer alıyor. Ekspertiz; bir uzman tarafından gayrimenkulün değerinin belirlenme çalışmasına deniyor. Arsa değeri, bina değeri, ulaşım, alt yapısı, imar durumu gibi durumları inceleyip değer biçme işi ekspertiz olarak tanımlanıyor.


Alınacak konut istenen krediye uygun mudur? Bunun için konutun değeri belirleniyor. Konusunda uzman kişilerce evin değerinin belirlenmesi işlemine “Ekspertiz” ya da “Gayrimenkul Değerleme” deniyor. Evin değerini belirleyen kişilere “Eksper” ya da Değerleme Uzmanı deniyor. Güvenilir olması açısından genelde bu işler için SPK Lisanslı uzmanlar tercih ediliyor.



Eksper, ekspertiz görevini yaparak evin değeri belirliyor ve bankaya rapor sunuyor. Banka da bu rapora göre belirlenen değerin yüzde 74’ine kadar kredi veriyor.  Diyelim ki evinizin değeri 100 bin TL bu durumda 25.000 TL’yi peşin vermeniz gerekiyor. Kalan 75. bin TL’yi ise banka size veriyor. 100 bin TL’nin tamamını kredi olarak almak isterseniz banka sizden ikinci bir gayrimenkul ipoteği istiyor. Bu size veya ailenize veya bir yakınınıza ait bir ipotek de olabiliyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön