26 / 04 / 2024

Hacizli gayrimenkul satışı nasıl yapılır?

Hacizli gayrimenkul satışı nasıl yapılır?

Haciz işlemi ile alacaklılar borçlunun taşınmaz mallarına el koyabiliyor. İcra Müdürlüğü tarafından verilen sürede borcun ödenmemesi halinde, taşınmaz satılarak alacaklıya olan borç kapatılıyor. Peki, hacizli gayrimenkul satışı nasıl yapılır?



Hacizli gayrimenkul satışı nasıl yapılır?

Haciz işlemi ile alacaklılar borçlunun taşınmaz mallarına el koyabiliyor. İcra Müdürlüğü tarafından verilen sürede borcun ödenmemesi halinde, taşınmaz satılarak alacaklıya olan borç kapatılıyor.


Alacaklı, haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren altı ay,

taşınmaz ise hacizden itibaren bir yıl içinde satılmasını isteyebiliyor.


Borçlunun üçüncü şahıslardaki alacağı taşınır hükmünde oluyor. Her alacaklı mensup olduğu derece namına satış talebinde bulunabiliyor. Hacizleri evvelki dereceden artacak bedeller için muteber olan alacaklılardan her biri dahi mensup olduğu derece namına satış isteyebiliyor.


Hacizli gayrimenkul satışı nasıl yapılır?

Bir taşınmazın hacizli olması, satılmasına engel teşkil etmiyor. Taşınmaz üzerindeki haciz, satıştan sonra da devam ediyor. Bir diğer ifade ile, satın alan kişi gayrimenkulü hacizli şekilde almış oluyor.


Ancak kamu alacaklarında durum farklı işliyor. Belediye, il özel idaresi, vergi daireleri benzeri kamu kurumlarının hacizlerinde, haciz kalkmadan veya ilgili kamu kurumunun yasal-yazılı onayı olmadan tapuda devir işlemi gerçekleştirilemiyor.



Hacizli tapu sorgulama!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön