23 / 04 / 2024

Ev kiralarken ne Kadar kapora verilir? Kapora geri verilir mi?

Ev kiralarken ne Kadar kapora verilir? Kapora geri verilir mi?

Ev kiralama sürecinde verilen kapora, kiracıların aklını karıştırabilmektedir. Ev kiralarken ne kadar kapora verilir? Kapora geri alınabilir mi? Nelere dikkat etmek gerekir? İşte bütün ayrıntılar...



KAPORA NEDİR? 

Kapora, hukuk sistemimizde “güvenmelik” olarak adlandırılır ve kesin sözleşme yapmadan önce mal veya hizmeti rezerve etmek için hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödenen bir ücrettir. Ev kiralamada da aynı prensip işlemektedir. Kiralamak istediğiniz evin sahibine belirli bir miktar ücret ödeyerek, evi belirli bir süreliğine rezerve etme hakkını elde edersiniz.

Kapora ödemesi, kiralama işlemini güvence altına almak için yapılmaktadır. Olası problemlerin yaşanmaması için verilecek bu miktarın, bir sözleşme ile belgelenmesi gerekmektedir. Kapora sözleşmesinde, potansiyel kiracının diğer tarafa güvence miktarı olarak ödediği tutara, geçerli olacağı süreye ve diğer önemli bilgilere yer verilmektedir. Bu sayede, taraflar arasında anlaşmazlık yaşanması durumunda, kapora sözleşmesi kanıt niteliği taşıyarak, çözüm yolunu daha kolay hale getirmektedir.

 Ev kiralarken ne Kadar kapora verilir? Kapora geri verilir mi?

NE KADAR KAPORA VERİLİR?

Kapora, ev sahibinin belirlediği bir uygulama olmakla birlikte, bu konuda herhangi bir yasa maddesi bulunmamaktadır. Kiralama sürecinde kapora talep edilebilecek miktar, kira bedelinin yüzde 10 ile yüzde 25’i arasında değişebilmektedir.

Ancak, ödeme yapmadan önce kesinlikle bir sözleşme yapılması önemlidir. Gayrimenkul danışmanı veya ev sahibi ile anlaşma sağlamış olsanız bile, ödeme yapmadan önce sözleşme imzalamanız gerekmektedir. Sözleşmede aşağıdaki bilgilerin açıkça belirtilmesi gerekmektedir:

  • Ödendiği tarih
  • Kiralamanın gerçekleşeceği tarih, yani kapora geçerlilik süresi
  • Sözleşmeyi imzalayanların kimlik bilgileri ve imza
  • Tutar
  • Cayma bedeli

 Ev kiralarken ne Kadar kapora verilir? Kapora geri verilir mi?

KAPORA GERİ VERİLİR Mİ?

Ödeme yapmadan önce her zaman bir sözleşme yapmanız gerekmektedir. Gayrimenkul danışmanı veya ev sahibi ile anlaşma halinde olsanız bile sözleşmenin yazılı olarak düzenlenmesi önemlidir. Sözleşmede, kira veya satış işlemine konu olan mülkün adresi, kira veya satış bedeli, ödeme şekli, kapora tutarı, kapora miktarının geri ödenmesiyle ilgili koşullar ve işlem tarihleri gibi bilgilerin açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

Kapora, mülk sahibinin kaybettiği zamanın bir telafisi olarak da kullanılabilir. Ancak, bu durum yalnızca sözleşme yapılmadan önce net bir şekilde belirlenirse geçerlidir. Öte yandan, sözleşme yapılmışsa ve kiracı önceden belirlenmiş cayma bedelini ödemişse, evi kiralamaktan vazgeçmesi halinde kapora miktarının geri ödenmesi gerekmez.

Kiracının kapora ödemesi yapmadan önce mutlaka sözleşme imzalaması gerekir. Ayrıca, kapora ödemesi yalnızca yüz yüze görüşmeden sonra ve sözleşme imzalandıktan sonra yapılmalıdır. Telefonla yapılan görüşmeler üzerinden kapora ödemesi yapmak önerilmez çünkü bu durumda yasal bir dayanak bulunmamaktadır. Kiracılar, sözleşme yapmadan önce ödenen bedeli geri almak için yasal bir hakka sahip değillerdir.

2023 TOKİ kura sonuçları! E-devlet TOKİ kura sonuçları nasıl öğrenilir? TOKİ çıkıp çıkmadığını nasıl anlarız?
1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 prefabrik ev fiyatları ne kadar? İşte 25 Mart 2023 fiyat listesi...
2023 yeni asgari ücret! Hiç kimse beklemiyordu, kulislerden inanılmaz bir rakam sızdı!

Geri Dön