28 / 03 / 2024

Ev kirası artış oranı Mayıs 2015!

Ev kirası artış oranı Mayıs 2015!

Senelik olarak yenilenen kira sözleşmelerinde, mal sahibi kira bedeline zam yapabiliyor. Kanunen ev kirasına üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılabiliyor. İşte ev kirası artış oranı Mayıs 2015...



Ev kirası artış oranı Mayıs 2015!

Senelik olarak yenilenen kira sözleşmelerinde, mal sahibi kira bedeline zam yapabiliyor. Kira bedelinde yapılacak artışın nasıl hesaplanması gerektiği ise Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanunen ev kirasına üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılabilirken, işyeri kirasına sözleşmede belirtilen ve taraflar arasında anlaşılan oranlarda zam yapılabiliyor.


Kira hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. ÜFE, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.


Mayıs ayında açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Yukarıda yer alan enflasyon oranlarına göre ev kirası artış oranı yüzde 4,80 olup, kira bedeline en fazla bu oranda yıllık zam yapılabiliyor.


Enflasyon oranları Mayıs 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön