19 / 04 / 2024

Kira artış oranı Mayıs 2015!

Kira artış oranı Mayıs 2015!

Yenilenen kira dönemlerinde kira bedelinde de belli oranlarda artış yapılıyor. Artışın nasıl yapılacağı Kanunda açıklanıyor. Peki, Mayıs ayında kira artışı ne kadar? İşte kira artış oranı Mayıs 2015..



Kira artış oranı Mayıs 2015!

Kira sözleşmesi, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden imzalanıyor. Sözleşme kapsamında kira süresi, kira bedeli  gibi esaslara yer veriliyor.


Kira süresinin dolması ve yenilenmesi halinde kira bedelinde artış yapılabiliyor. Kirada yapılacak artış dönemin enflasyon oranlarına göre belirleniyor. Peki, Mayıs ayında kira artışı ne kadar yapılacak? 


Kanunen meskenlerde kira artış hesabında Üretici Fiyat Endeksi oranları kullanılıyor. Ancak bu kural işyerleri için geçerli olmuyor.


Kira artış hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Kira hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Kira artış oranı Mayıs 2015 verileri şu şekilde sıralanıyor.


Kira artış oranı Mayıs 2015:

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre kira artış hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre kirada %4,80 oranında zam yapılabilecek.


Örnek:

Mevcut kira bedeli; 1.000 TL

Kira zam oranı; yüzde 4,80

Kira zam bedeli; 48,0 TL

Zamlı kira bedeli; 1048 TL



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön