25 / 04 / 2024

Ev kirası nasıl ödenir?

Ev kirası nasıl ödenir?

İlk defa evini kiraya verenler veya ilk defa bir ev kiralayanlar ev kirasını yasal ödeme şeklinden habersiz olabiliyor. Peki, ev kirası nasıl ödenir? Ev kirası elden ödenir mi? Yoksa banka aracılığı ile ödenmesi zorunlu mu?



Ev kirası nasıl ödenir?

Mesken kiralamalarında kira bedelinin nasıl ödenmesi gerektiği, kiracı ve mal sahiplerinin merak ettiği hususlar arasında yer alıyor. İlk defa evini kiraya verenler veya ilk defa bir ev kiralayanlar ev kirasını yasal ödeme şeklinden habersiz olabiliyor.


Peki, ev kirası nasıl ödenir? Ev kirası elden ödenir mi? Yoksa banka aracılığı ile ödenmesi zorunlu mu?


Gelir Vergisi Kanunu gereğince kira gelirleri için mal sahipleri vergi ödemek ile mükellef oluyor. Bu nedenle işyerlerinin yasal kira ödeme kanalı bankalar ise; meskenlerde de bu kural geçerli oluyor.


Ancak meskenler için 500 TL'lik bir sınırlama bulunuyor. Bu bedelin altındaki kira gelirleri ev sahibine elden verilebiliyor. Ancak bu bedelden yüksek kira gelirlerinin banka aracılığı ile ödenmesi gerekiyor.


Kiranın bankadan ödenmesi ile ilgili tebliğ esasları şu şekilde sıralanıyor:

-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,          


- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların


kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.


Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor. 


500 lira ve üstündeki konut kira bedeli ödemelerinin elden ödendiğinin tespiti halinde, mal sahibine 250 liradan az olmamak üzere kira bedelinin ‘yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor. 


İşyeri kiralarının bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi halinde ise hem kiracıya hem mal sahibine özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekiyor. Kesilecek cezanın en az tutarı, kiracının defter tutma durumuna göre, 250 lira ile 1000 lira arasında değişiyor.


Ev kirası ödenmezse ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön