26 / 04 / 2024

Ev kredilerinde dosya masrafı geri ödemesi nasıl olur?

Ev kredilerinde dosya masrafı geri ödemesi nasıl olur?

Kredi dosya masrafları Yargıtayın almış aldığı karar gereğince geri iade edilebiliyor. Peki, ev kredilerinde dosya masrafı geri ödemesi nasıl olur?



Bankalardan konut kredisi kullanarak ev sahibi olan kimseler, kredi kullanım aşamasında bazı haksız masrafları karşılayabiliyor. Bu masraflar ne için alındığı belirtilmeyen dosya masrafları olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu kredi dosya masrafları Yargıtayın almış aldığı karar gereğince geri iade edilebiliyor. Peki, ev kredilerinde dosya masrafı geri ödemesi nasıl olur? 


Ev kredilerinde dosya masrafı geri ödemesi için tüketicilerin tüketici hakem heyetine ya da tüketici mahkemelerine müracaat etmeleri gerekiyor. Nereye müracaat edileceği tüketici hakem heyetinin parasal sınırlarına bakılarak karar verilebiliyor.


2016 yılında parasal sınır 2 bin 320 TL olup; bu bedelin altındaki işlemler için Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilirken, bu bedelin üstündeki işlemler için ise doğrudan Tüketici Mahkemelerine başvurulabiliyor.


Müracaat için öncelikle bankanın dosya masrafı adı altında ne kadar bedel kestiğinin tespit edilmesi gerekiyor. Bunun için bankadan hangi ödemenin ne için alındığına dair bir belge talep ediliyor. Bu belge üzerinde ne kadar dosya masrafı ödendiği belirtiliyor. Böylece dosya masrafının iadesi için süreç başlatılmış oluyor.


Bankaya iletilecek dilekçe örneği:


............. Bankası A.Ş  Genel Müdürlüğüne


Talepte Bulunan : (İsim-TC Kimlik No-Adres-İrtibat Tel)


Konu   : Kredi masraflarının iadesi hakkında


Açıklamalar  :

Bankanızın .............. numaralı kredi müşterisiyim.


Bugüne kadar kullanmış olduğum her kredi işlemlerinde kredi-dosya masrafı ödemekteyim.


Yargıtay kararıyla; kredi-dosya masraflarının haksız şart niteliğinde ve tüketicilerden tahsilinin haksız olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bankanızdan bugüne kadar kullanmış olduğum tüm kredilerin;


a. Sözleşmelerini,

b. Ödeme planı ve ödeme dekontlarını,

c. Kredi kullandırılması için bankanızca yapılması gereken zorunlu masrafların ayrıntılı dökümlerini ve yapılan masrafın belgesini,


tarafıma mail veya adresime bankacılık kanunu çerçevesinde verilmesini talep ederim. Cevap verilmemesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımı ve ilgili kurumlara şikayette bulunacağımı bildiririm.


Kullanmış olduğum kredilere ilişkin olarak On yıl geriye dönük olarak kesilen masraf ücretlerinin toplamının ödeme tarihlerinden itibaren yasal faizi ile tarafıma derhal iadesini, aksi taktirde alacağımın faiziyle birlikte tahsili için her türlü mahkeme masrafları ve avukatlık ücretlerini bankanızdan tahsil etmek üzere yasal yollara başvuracağımı bildiririm. 

 

.../.../....

Ad, Soyad -İmza



Yazlık konut kredisi nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön