26 / 04 / 2024

Ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir?

Ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir?

Kira sözleşmesi depozito iadesi, kira sözleşmesi ile ilgili en önemli konulardan biri olup günlük hayatta oldukça fazla bir şekilde karşımıza çıkıyor. Peki, Ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir? İşte tüm detaylar...



Güvence bedeli olarak da karşımıza çıkan depozito, özellikle kira sözleşmelerinde gündeme geliyor. Bu anlamda depozito, kira sözleşmesi sebebi ile kiraya verenin uğrayabileceği zararları teminat altına almak amacıyla kiracı tarafından verilen para olarak ifade ediliyor.  

Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde, depozito miktarı sınırlandırılmış olup üç aylık kira bedelini geçemiyor. Kiraya verenin depozitoyu iade etmemesi veya kesinti yaparak iade etmesi kiracıların uygulamada sıklıkla yaşadığı bir sorundur. 

Ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir?

Yeni düzenleme kapsamında depozitonun bankaya yatırıldığı kira sözleşmelerinde, bu durum artık kiracılar açısından sorun teşkil etmemektedir. Peki, ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir?

Borçlar Kanunu’na göre depozito iadesi için belirlenmiş sınır 3 aydır. Kira sözleşmesi feshedildikten sonra ev sahibi, yasal bir engel yoksa parayı bu süre içerisinde iade etmekle yükümlüdür. 


Geri Dön