29 / 03 / 2024

Ev sahibi kiraya ek artış isteyebilir mi?

Ev sahibi kiraya ek artış isteyebilir mi?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, ev sahibinin kiraya ne kadar zam yapabileceğini kaleme aldı. İşte Oya Armutçu'nun 'Ev sahibi kiraya TÜFE üzerinde zam yapabilir mi?' başlıklı yazısı... 



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, ev sahibinin kiraya ne kadar zam yapabileceğini kaleme aldığı yazısında Avukat Olcay Göçüm'ün, konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi. Göçüm, kira zamlarına ilişkin beş sene dolmadan ve beş sene geçtikten sonra tarafların anlaşamaması durumunda mahkeme kararı olmadan TÜFE üzerinden seyyanen zam istenemeyeceğini belirtti.

1 Ocak tarihinden itibaren 2022 Ocak ayı için yıllık kira artışı dün belirlendi. Ev sahipleri, kiralardaki fahiş artışların ardından TÜFE oranında artışa ek, seyyanen zam isteyip isteyemeyeceklerini merak ediyor. Avukat Olcay Göçüm, konuyla ilgili şunları söyledi: 

Ev sahibi kiraya ek artış isteyebilir mi?

"1 Ocak 2019 tarih ve 30659 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la, kira sözleşmelerinde yapılacak artış oranı 5 yıl süreyle (akit yılını takip eden dört yıl süreyle) TÜFE artış oranı ile sınırlandırılmıştır. Düzenleme ile Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 344. maddesi değiştirilmiştir. Taşınmaz kira sözleşmelerinde, kira artış oranlarının en fazla bir önceki yıl 12 ay TÜFE ortalaması miktarında olması öngörülmüştür. Bununla birlikte, ilgili sözleşmede, taraflarca daha düşük oranda bir artış yapılması öngörülmüş ise, kira artışı belirlenen oran üzerinden yapılacaktır. Yani taraflar TÜFE artış oranının üzerinde artış oranı belirleyemez ancak TÜFE artış oranının altında artış oranı kararlaştırabilir. Bu düzenleme ile kira zammı enflasyon rakamına (TÜFE) endekslenmiştir.

Kira sözleşmesinde kira parasının artırılmasına ilişkin (TÜFE) artış şartı var ise 2022/Ocak ayında yapılacak artış, 2021/Aralık ayında yayınlanacak 12 aylık TÜFE artış ortalaması esas alınarak artış yapılması gerekecektir. Ancak, yine yasa gereği kira akdi başlangıcından itibaren 5 beş yıllık süre geçmiş ise artık TÜFE artış oranı ile bağlı kalınmaksızın çevrede oluşan rayiç kira bedeline göre sulh hukuk mahkemesinde kira parasının tespiti davası açılabilir."

Ev sahibi kiraya ek artış isteyebilir mi?

Ev sahiplerini, kiraların artması sebebiyle TÜFE oranında artışa ek kiraya seyyanen bin TL daha zam isteyip isteyemeceğiyle ilgili olarak Göçüm, aylık kiraların nasıl artırılacağının TBK'nin 344. maddesinde belirlendiğine dikkat çekti. TBK’nin 344. maddesine göre; kira sözleşmesinde, TÜFE veya ÜFE artış koşulu bulunduğunu belirten Göçüm, Ocak ayı kira zamlarının Aralık ayında açıklanan enflasyon artış oranına göre belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bu durumda, kiralayan, akit yılını izleyen 4 sene boyunca ahiş miktarda aylık kira parası istenemeyeceği ifade edildi.  

2022 Ocak ayı kira artış oranları belli oldu!

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Kira artışları tahliye nedeni olabilir mi?


Geri Dön