28 / 03 / 2024

Ev sahibi olmak isteyen ikinci ele yöneldi!

Ev sahibi olmak isteyen ikinci ele yöneldi!

Konut satışları rekor kırmaya devam ediyor. Ev sahibi olmak isteyenler yüksek fiyatlar nedeniyle ikinci el konut piyasasına yöneliyor.



Konut satışları her yıl olduğu gibi rekor üstüne rekor kırıyor. Arz ve talep arasındaki dengesizlik nedeniyle inşaat firmalarının elinde kalan yeni dairelerin sayısında artış yaşanıyor. 


Yüksek fiyatlar nedeniyle yeni bir eve sahip olmak isteyenler ikinci el konut piyasasına yöneliyor. Markalı konut üreticileri, müşterileri satış ofisine çekmek için peşinatsız, vade farksız veya düşük faizli bol taksitli ödeme seçenekleri sunuyor. 


İnşaat firmaları, konut kredisi faiz oranlarının yeniden psikolojik sınır olan yüzde 1'in üzerine çıkması ve mevduat faizlerinin yükselmesi nedeniyle hem oturumcu hem de yatırımcı kitleye ulaşmakta zorlanıyor. Firmaların yatırım iştahı ise hala sürüyor. 


Yılın ilk 6 ayında Türkiye genelinde yapı ruhsatı verilen konut sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22'lik artışla 510 binden 620 bine çıkması bunun en önemli göstergesi olarak görülüyor. Yapı ruhsatı verilen konut sayısı 110 bin artarken birinci el konutların satışı 4 bin adet arttı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2014'ten, Haziran 2017'e kadar geçen sürede yurt genelinde 2 milyon 647 bin 607 adet daireye yapı kullanma izin belgesi (iskan) verildiğini açıkladı. Satışı yapılan birinci el konut sayısı 2 milyon 68 bin 130 adette kaldı. Böylece konut stokuna son 3.5 yılda 579 bin 477 adet konut eklendi.




Sözcü


Geri Dön