26 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Fahiş kira artışlarında 3’lü plan için düğmeye basıldı!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Fahiş kira artışlarında 3’lü plan için düğmeye basıldı!

Vatandaşlar bütçesine uygun bir kiralık konut bulamazken, kiracılar da fahiş zam talepleri ile karşı karşıya kaldı. Yaşanan sorun için müjde geldi. Konu ile ilgili aktarılan detaylara göre, fahiş kira artışlarında 3’lü plan için start verildi.



ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Konuyla ilgili olarak verilen bilgilere göre, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde kapalı kalan işyerlerinin kira bedellerinin ödenmemesi ya da sınırlandırılmasıyla ilgili olarak başlatılan fakat yarım kalan çalışmalardan sonra bu defa da yüksek kira artışları ile ilgili seçenekler değerlendiriliyor.. AK Parti kurmayları konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Bilinen seçeneklerin yanı sıra alternatifler de değerlendiriliyor. Dünyada bunun örnekleri var. Örneğin Hollanda bu konuda düzenleme yapacağını açıkladı. Belli bölgelerde kira artışlarına sınır getirilmesi düşünülüyor. İdarenin belirleyeceği bir oran olacak ve bu oranın üzerine çıkılmayacak. Örneğin daha çok İstanbul gündemde ve İstanbul’un belli bölgelerinde bu yüksek artışlar söz konusu. Bu bölgeler belirlenebilir ve buna gören oransal sınırlamalar getirilir.”

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Fahiş kira artışlarında 3’lü plan için düğmeye basıldı!

KİRALIK KONUT ÜRETİMİ

Yine diğer bir seçenek de Avrupa ülkelerindeki uygulama. Avrupa ülkelerindeki formüle göre, şirketler belli bir zaman kiraya verilmek şartıyla konut ya da işyeri üretebiliyor. Bu uygulamanın TOKİ ve belediyeler üzerinden yapılması, bu kurumların yalnızca kiraya verilmek üzere ucuz konut üretmesine daha sıcak olarak bakılıyor. Söz konusu düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyeti piyasadaki benzerlerinden daha düşük olmuş olacak. Gayrimenkul sahibi bu şirketler, kira geliri elde etmenin dışında bu mülkleri bilançolarına değer olarak işleme hakkına sahip olabilecek.
 


Geri Dön