27 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Fahiş kira artışlarında 3’lü plan için düğmeye basıldı!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Fahiş kira artışlarında 3’lü plan için düğmeye basıldı!

Vatandaşlar bütçesine uygun bir kiralık konut bulamazken, kiracılar da fahiş zam talepleri ile karşı karşıya kaldı. Yaşanan sorun için müjde geldi. Konu ile ilgili aktarılan detaylara göre, fahiş kira artışlarında 3’lü plan için start verildi.



DENETLEME MEKANİZMASI

Ülkemizde kira sözleşmeleri ve uygun artış oranlarının uygulanmasıyla ilgili yaşanan sorunlar da söz konusu çalışmanın konusunu meydana getiriyor. Normalde Borçlar Kanununa göre 5 seneye kadar olan kira artışları TÜFE’ye göre gerçekleştiriliyor. Fakat 5 seneden sonra konut sahipleri isterse yeni bir kira tespiti gerçekleştiriliyor Yasaya göre, 5 seneden sonra rayiç bedel üzerinden yeni bir artış talep edebiliyor. Fakat, enflasyondaki hızlı artış sebebiyle konut sahiplerinin kiracıları yüksek artışa zorladığı, bunun denetlenmesi için de mekanizma kurulabileceği bildiriliyor. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Fahiş kira artışlarında 3’lü plan için düğmeye basıldı!

HOLLANDA MODELİ

Hollanda hükümeti, son zamanlarda yaşanan konut sıkıntısı nedeniyle hızla yükselen ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak amacıyla serbest piyasadaki Kiralık Ev fiyatlarına müdahale etmek için düğmeye bastı. Konut  sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde rakamlara kiraya veremeyecek. Konuyla ilgili olarak konuşan Toplu Konut ve Mekansal Planla ma Bakanı Hugo de Jonge, yeni düzenleme ile aylık 1.250 euroya kadar kiraların, “arz-talep oyunundan” korunacağını duyurmuştu.

Söz konusu yeni plana göre, kiraları 763 Euro’ya kadar olan ve belediyeler tarafından alt gelir gruplarına kiralanan sosyal konutlar gibi, serbest piyasadaki konutlar için de puanlama sistemleri getiriliyor. Konutların büyüklüğü, oda sayısı gibi belirli özelliklere göre puanlama gerçekleştirilecek ve sosyal konutlar haricinde serbest piyasada kiralanan konutlar  için puanına göre en fazla 1000 ile 1250 Euro arasında bir kira bedeli belirlenecek.

 

Bakan Bozdağ açıkladı! Kiralarla ilgili düzenleme çalışması yapılacak mı?

İstanbul Havalimanı'nın kira bedeli Meclis gündeminde! 

Kira fiyatlarında yeni düzenleme için düğmeye basıldı! Üç bakanlık bir araya geldi!


Geri Dön