26 / 04 / 2024

Ev sahibim kirayı elden alıyor ne yapmalıyım?

Ev sahibim kirayı elden alıyor ne yapmalıyım?

Kiracı her ay oturduğu konutun bedelini ev sahibine öder. Ancak bu durum nasıl işlemeleridir? İşte bu konuya dair detaylar!



FAZLA ZAM YAPAN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Tüketici mahkemeleri ile birlikte bu süreci takip edip, kanunlar kapsamında bu haklarını aslında talep edebilirler. Yine ilgili bakanlıklar bulunmaktadır. Bu bakanlıklar da Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığıdır. Yani fahiş fiyat artışlarına dair böyle bir durum söz konusu ise bakanlıklara bildirmeleri gerekmektedir.

KİRACILI BİR EV SATIN ALINDIĞINDA KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Kanuna göre yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh bulunmuyor ise tapu devri yapıldıktan hemen sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname gönderilmelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içerisinde evi boşaltmalıdır.

EV SAHİBİM KİRAYI ELDEN ALIYOR NE YAPMALIYIM?

500 TL üzerindeki kiraların banka ya da PTT vasıtasıyla ödenmesi gerekmektedir. Yine de elden kiranın ödenmesi halinde, kiranın elden ödendiğini ispat yükü kiracıdadır. Bu yükten dolayı da mutlaka ödemelerin kiralayanın imzası ile kayıt alına alınması gerekmektedir.

EVDE KENDİM OTURACAĞIM KİRACIYI NASIL ÇIKARABİLİRİM?

Evin sahibi; eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için ev veya işyeri gerekirse kiracısını tahliye edebilir. Bunun için iptal etme sürelerine uyulması ve sözleşmenin bitim tarihinden başlayacak şekilde 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

ANNEMDEN MİRAS KALAN EVDE OTURUYORUM KARDEŞLERİM ÇIKARIR MI?

Anneden veyahut babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılar için geçerlidir. Bu hak tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ama miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin yani kardeşlerden birinin, diğer mirasçılar tarafından doğrudan tahliye edilmesi mümkün değildir.

KİRACI KAÇ AYDA ÇIKMALI?

İhtarname gönderildiği zaman eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun bir süreli ise kiracı 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorundadır. Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyor ise dava yoluyla tahliye edilebilir.

Kira sözleşmesini nereden bulabilirim? Kira kontratı doldurulurken nelere dikkat edilir?

Banka promosyonunda rekor rekor üstüne! Hesaplara anında 27 bin lira geçecek!


Geri Dön