25 / 04 / 2024

Ev sahipleri Ağustos ayında kiraya ne kadar zam yapacak?

Ev sahipleri Ağustos ayında kiraya ne kadar zam yapacak?

TEFE TÜFE Temmuz 2019 enflasyon oranları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Peki ev sahipleri Ağustos ayında kiraya ne kadar zam yapacak?



TEFE TÜFE Temmuz 2019 enflasyon oranları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, açıklanan rakamlar ile Ağustos 2019 resmi kira artış oranı da belirlendi. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri ile birlikte kira artış oranları da belli oldu. Peki 2019 Ağustos ayında kontratını yenileyecek olanlar ne kadar kira artışı yapacak? İşte detaylar... 

Açıklanan enflasyon oranlarına göre, 12 aylık ortalama TÜFE yüzde 19.91 oldu. ÜFE'ye ayarlı artış devam etseydi kira artışı yüzde 32 olacaktı. İşyerlerinde enflasyona göre kira artışı uygulamasına 1 Temmuz 2020 tarihinde geçilecek. Bu tarihten sonra işyerleri kiraları için yenilecek olan kontratlarda 12 aylık ortalama TÜFE baz alınacak. Fakat şu aşamada kira sözleşmesinde yazan hüküm ya da mülk sahibinin talebi dikkate alınacak.

Temmuz ayına ait olan enflasyon rakamlarına göre kiracıların resmi kira artış oranı yüzde 19,91 şeklinde belirlendi. TÜİK tarafından açıklanan rakamlar arasında bulunan 12 aylık TÜFE ortalaması yapılan kanun değişikliği ile kira artış oranı olarak kullanılmaya başlandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,36 arttı TÜFE'de (2003=100) 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,65 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,91 artış gerçekleşti. Ağustos ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,91 artış yapılacak..

Ev Sahipleri En Fazla Yüzde 19,91 Zam Yapacaklar!

TÜK tarafından açıklanan rakamlar arasında bulunan12 aylık TÜFE ortalaması yapılan kanun değişikliği ile kira artış oranı olarak kullanılmaya başlandı.


Ev Sahipleri En Fazla Yüzde 19,91 Zam Yapacaklar!

TÜİK tarafından açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması yapılan kanun değişikliği ile kira artış oranı olarak kullanılıyor.

Ev Sahibi Kiraya En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir, Kira Artışı Zam Oranı Nasıl Hesaplanır?

2019'da yapılan yasal değişiklik ile beraber kira artış oranı 12 aylık ÜFE ortalaması yerine 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlandı. Bu sayede kiracılara büyük bir kolaylık sağlandı ve yüksek enflasyon rakamları altında ezilmesinin önüne geçilmiş oldu. TÜİK tarafından açıklanan bu rakamlar için bilinmesi gereken en önemli nokta bunun kesin kira artış oranı olarak hesaplanmayacağıdır.

Açıklanan Haziran 2019 kira zam oranı ev sahiplerinin kiraya yapabileceği maksimum zam oranı olarak uygulanmakta olup ev sahibi ile kiracı bu oranın altında bir rakama anlaşma hakkına da sahip. Burada önemli olan kira sözleşmesi ile belirlenen rakam varsa bu rakamın uygulanacağı, bu rakam yoksa yani kira sözleşmesinde kira artış oranı yani senelik kira zam oranı belirlenmediyse bu durumda TÜİK 12 aylık TÜFE ortalamasını aşmayacak bir rakam olarak belirlenir.

 

3 soruda kira artış oranı Ağustos 2019!


Geri Dön