26 / 04 / 2024

Ağustos ayında kiralar ne kadar artacak?

Ağustos ayında kiralar ne kadar artacak?

Ev sahiplerinin kiracılarına yapılacakları kira zam oranları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranları ile belirleniyor. Peki, Ağustos ayında kiralar ne kadar artacak?




Meskenlerde yapılacak olan kira zamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranları ile yapılıyor. Bu oran her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00'da açıklanıyor.


Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Temmuz ayı enflasyon oranı açıklandı. Bu oran baza alınarak Ağustos ayında ev sahipleri kiracılarına kira zammı uygulayabilecek. Açıklanan verilere göre kira bedelinden en fazla yüzde 9,46 oranın zam yapılabilecek. 


Borçlar Kanunu gereğince ev sahiplerinin kiracısına yapacağı zam belli koşullara bağlanıyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Madde 344

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön