28 / 03 / 2024

Şubat ayında kiralar ne kadar artacak?

Şubat ayında kiralar ne kadar artacak?

Evini veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Açıklanan enflasyon oranlarına göre Şubat ayında kiralar ne kadar artacak?



Şubat ayında kiralar ne kadar artacak?

Evini veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kira bedeline belli oranlarda zam yapabiliyor. Yapılacak zam mal sahibinin istediği doğrultusunda hesaplanmıyor.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu, kiracıya hangi oranlarda zam yapılması gerektiğini açıklıyor. Kanunen, mesken kiracılarına dönemin ÜFE oranları doğrultusunda zam yapılması gerekirken; işyerlerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Kanunda yapılan düzenlemelere göre 2020 yılına kadar ÜFE oranları işyeri kira sözleşmelerinde uygulanmıyor.


Yalnız mesken kiralamalarında yapılacak zam hesabında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Ocak 2015 verilerine göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.


Kira zam hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, Şubat ayında kiracıya en fazla %3,28 oranında zam yapılacak.


Örnek kira artış oranı hesabı..

Kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 3,28

Zam bedeli: 32,8 TL

Zamlı kira bedeli: 1032,8 TL


Kira artış oranları Ocak 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön