18 / 04 / 2024

Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?

Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?

Kira sözleşmenizin Haziran ayı itibarıyla dolduğunu ve yenilendiğini farz edelim. Bu durumda, ev sahibiniz kira bedelinde yıllık zam uygulayacak. Peki, Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?



Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?

Kira sözleşmenizin Haziran ayı itibarıyla dolduğunu ve yenilendiğini farz edelim. Bu durumda, ev sahibiniz kira bedelinde yıllık zam uygulayacak.


Kiracılık ilişkilerinin düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince ev sahibiniz ancak Üretici Fiyat Endeksi oranları doğrultusunda zam yapabilecek. Ancak kanunda hangi ÜFE oranının kullanılacağına dair bir netlik bulunmuyor.


Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu konu ile ilgili olarak bir açıklamada bulundu. TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, kira enflasyon hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranları ile diğer ÜFE oranları her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor. 


Bugün 3 Temmuz 2014 tarihinde açıklanan enflasyon oranlarına göre kira bedelinde en fazla yüzde 9,75 oranında zam yapılabilecek.


İlgili enflasyon bülteni:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,06 arttı

"Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,12, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,03 artış gösterdi."


Kira artış oranları Haziran 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

Geri Dön