25 / 04 / 2024

Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?

Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?

Sözleşme süresi dolan kira sözleşmelerinde kira bedelinde belli bir oranda artış yapılıyor. Ev sahiplerinin kiracısına yapacağı artış oranı her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?



Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?

Sözleşme süresi dolan kira sözleşmelerinde kira bedelinde belli bir oranda artış yapılıyor. Ev sahiplerinin kiracısına yapacağı artış oranı her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


TÜİK tarafından yayımlanan Yİ-ÜFE oranları bir önceki döneme ait olup, içerisinde bulunulan ayda yapılacak artış hesabında kullanılıyor. Buna göre 2014 Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?


Nisan ayı üfe oranları 2014..

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre kira artış hesaplamalarında, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınması gerekiyor.


Nisan ayına ait ÜFE oranları, bugün (3 Nisan 2014) açıklandı. Buna göre ÜFE kira artış hesaplamalarında, yüzde 12,31 oranı kullanılacak. Mart 2014 kira artış oranları ile ilgili bülten aşağıda yer alıyor:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mart 2014


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,74 arttı

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,52, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,95 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,10 düşüş, imalat sanayi sektöründe %1,03 artış, elektrik ve gaz sektöründe %1,69 düşüş ve su sektöründe %0,56 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış deri ve ilgili ürünler sektöründe gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; deri ve ilgili ürünler (%3,06), diğer mamul eşyalar (%2,79), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%2,78) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-1,69), diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri (%-1,40) ve kok ve rafine petrol ürünleri (%-1,09) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en çok artış dayanıklı tüketim malında gerçekleşti.


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Mart ayında en yüksek aylık artış dayanıklı tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti.


Kira artış oranları Mart 2014!
Kira artış oranları Şubat 2014!
ÜFE kira artışı nasıl hesaplanır?



Geri Dön