25 / 04 / 2024

Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?

Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?

Kanunen meskenlerde kiracıya yapılacak zam ÜFE oranlarından yüksek olamazken; 2020 yılına kadar işyeri kiracısına sözleşmeye bağlı kalmak şartıyla istenilen oranda zam yapılabiliyor. Peki, Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?



Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?

Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince taşınmaz kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline zam uygulanıyor.


Yıllık kira zammı mesken ve işyerlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor. Kanunen meskenlerde kiracıya yapılacak zam ÜFE oranlarından yüksek olamazken; 2020 yılına kadar işyeri kiracısına sözleşmeye bağlı kalmak şartıyla istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Kira zam hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Mart ayına ait veriler, 3 Nisan 2015 tarihinde açıklandı. Peki, Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?


Nisan ayında kiralar ne kadar artacak?

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Kira artış hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Nisan ayında kiracıya yüzde 3.41 oranında zam yapılacak.


Örnek hesaplama:

Mevcut kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 3.41

Zam bedei: 34,1 TL

Zamlı kira bedeli: 1034,1 TL



Kira artış oranları Mart 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön