25 / 04 / 2024

Ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım?

Ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım?

Taşınmaz malların mülkiyet hakları tapu belgesi ile gösteriliyor. Bir ev aldığınızı ancak bir süre sonra ev tapusunu kaybettiğinizi düşünelim. Bu durumda, "Ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım?" diyorsanız işte yanıtı..



Ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım?

Taşınmaz malların mülkiyet hakları tapu belgesi ile gösteriliyor. yapılıyor. Tapu, gerekli belgelerin temin edilmesi ve harç bedelinin ödenmesi halinde tapu devri yapılarak, alıcıya teslim ediliyor. Tapu alım satımında, alıcı ve satıcıdan binde 20 oranında harç ödemesi 


Bu şekilde bir ev aldığınızı ancak bir süre sonra ev tapusunu kaybettiğinizi düşünelim. Bu durumda, "Ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kaybolan tapunun yeniden çıkarılması için Türkiye’ deki herhangi bir tapu dairesine gidilmesi yeterli oluyor. Diğer ifade ile kayıp tapuyu yeniden çıkarmak için sadece taşınmazın bulunduğu yer tapu dairesine gidilmesi gerekmiyor. 


Kaybolan tapunun yeniden çıkarılması için gerekli belgelerin temin edilmesi gerekiyor:


- En yakın tapu dairesine nüfus cüzdanı ile müracaat etmek yeterli oluyor. Tapu senedini sahibi dışında bir kimse tarafından çıkarttırılamıyor. 


- Taşınmazın sahibinin vefat ettiği durumlarda ise mirasçıları mirasçılık belgesi getirmek veya nüfus kayıtlarından mirasçıları olduğu anlaşılmak kaydıyla yeni tapu senedi çıkartabilir.


Taşınmazın mahallesini, köyünü ada veya parsel numarasını bilmeye dahi gerek kalmadan isme ve T.C kimlik numarasına göre bilgisayar bu aramayı yapıyor ve taşınmazın yeri kolaylıkla bulunuyor. Verilen bu hizmet karşılığında 5 TL gibi bir ücret talep ediliyor. 


Arsa tapusu ev tapusuna nasıl çevrilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön