28 / 03 / 2024

Evimin tapusu yok ne yapmalıyım?

Evimin tapusu yok ne yapmalıyım?

Taşınmaz mal sahiplerinin tapusu olmaması halinde bazı sorunlar yaşanabiliyor. Peki, sizin de bir eviniz olduğunu ancak evin tapusunun olmadığını ve "Evimin tapusu yok ne yapmalıyım?" diye sorduğunuzu düşünelim, işte yapılması gerekenler...



Evimin tapusu yok ne yapmalıyım?

Taşınmaz mal sahipleri, tapu kütüğünde de bu yerin mülkiyet hakkına sahip değilse birtakım sorunlarla karşılaşabiliyor. Bu sorunlara, arsa üzerinde inşa edilen ancak ruhsatı olmayan yapılar için; ruhsatlı bir yapıya sonradan kaçak kat çıkılması gibi durumlarda sıklıkla karşılaşılıyor.


Peki, sizin de bir eviniz olduğunu ancak evin tapusunun olmadığını ve "Evimin tapusu yok ne yapmalıyım?" diye sorduğunuzu düşünelim. Bu durumda yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor;


Kaçak kat çıkılması durumu..

Kaçak kat yapılması, suç olup; Taşınmazın bulunduğu yer Belediye Başkanlığından yapı ve oturma ruhsatları ile projelendirme işlemlerinin yapılıp tamamlanması durumunda, kaçak eve tapusu alınabiliyor.


Ruhsatsız inşa edilen yapıların durumu..

Bir evin ruhsatsız olarak inşa edilmesi de kaçak bina suçu olup; yukarıdaki gibi Belediye Başkanlığından yapı ve oturma ruhsatları ile projelendirme işlemlerinin yapılıp tamamlanması durumunda, kaçak eve tapusu alınabiliyor.


Tapu tahsis belgesi..

Hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis ediliyor. 


Tapu tahsis belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil eder.


Ancak islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.



Tapusuz eve kredi verilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön