28 / 03 / 2024

Ev temizliğinde çalışanlara müjde! Sigortalı ve emekli olabilirsiniz!

Ev temizliğinde çalışanlara müjde! Sigortalı ve emekli olabilirsiniz!

En güvencesiz çalışanlar arasında yer alan gündelikçi, temizlikçi ve bakıcıların yasaya göre sigortalı yapılması gerekiyor. Peki bu kapsamda sigortadan kimler yararlanıyor? Ne kadar sigorta ödeniyor?



Evlerde yardımcı olarak çalışan işçilere, çalıştıran kişilerin sigorta yapması gerekiyor. Buna göre, on günden fazla  çalışmalarda gündelikçi, bakıcı, temizlikçi, apartman görevlilerine sigorta yaptırmak zorunluluğu mevcut.

Eğer çalışma süresi aylık on günden az ise, bu durumda gündelikçi çalışanlar için iş kazası ve meslek hastalığı için günlük sigorta primi ödenirken, ev hizmetleri alanında ayda 30 günden az çalışan kişiler için primlerini kendileri ödeme yoluyla, aylık sigortalı sürelerini 30 güne tamamlama olanağı da bulunuyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda, evde çocuk bakımı, hasta bakımı, gündelikçi, kapıcı veya bahçıvan çalıştıranlar, eğer bu personelayda on gün ve daha fazla çalışıyorsa sigorta ödüyor.  Bu kişileri istihdam edenler “kolay işverenlik” hükümlerinden faydalanırken,  e-Devlet’e giriş yaparak gerekli işlemleri tamamlayabiliyor.  

 Ev temizliğinde çalışanlara müjde! Sigortalı ve emekli olabilirsiniz!

Kolay işverenlik uygulamasının, işveren konumundaki kişilere her ay prim hizmet belgesi düzenlemekten ve bu belge için damga vergisi ödemek zorunda kalmama kolaylığı bulunuyor. Ayda on gün ve üzerinde işçi çalıştıranlar 2023 yılı boyunca en düşük asgari ücret ile bunun 7.5 katı arasında değişen kazanç üzerinden prim ödemesi yapacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön