26 / 04 / 2024

İlk kez ev alacak vatandaşlara devletten müjde!

İlk kez ev alacak vatandaşlara devletten müjde!

İlk defa ev alacak vatandaşlara devletten müjde geldi. Hükümet ilk defa ev almak isteyen vatandaşlara 31 bin TL yardım yapıyor. Söz konusu yardımın bazı koşulları bulunuyor.



Devlet destekli konut hesabı için hükümet tarafından verilen yardımlar devam ediyor. Takvim'de yer alan habere göre; konut almadan önce bankada hesap açan vatandaşlara her ay düzenli para birikimi yapan bireylere ilk kez konut sahibi olmaları koşulu ile devletten hibe para desteği sağlanıyor. Fakat bu desteğin bazı koşulları bulunuyor.
 

HESAPTAN PARA ÇEKME HAKKI

Ev almak isteyen vatandaşlar sadece bir konut hesabı açabiliyor.  Konut hesabına yapılacak asgari ödeme tutarının her yılın başında yeniden değerleme oranına göre artırılması gerekecek. Ödeme planı ile birlikte faiz oranları da banka ve vatandaş arasında yapılacak anlaşma ile belirlenecek. Konut hesabından para çekme hakkına yönelik de bazı düzenlemeler yapıldı.  Buna göre, hesabın açılış tarihi ile çekim tarihine kadar hesapta biriken asgari ödeme tutarının dışında kalan tutar çekilebilecek. Hesaptan bir dönem içerisinde en fazla iki defa para çekilebilecek. Çekim hakkının kullanılması durumunda konut hesabının bakiyesi, hesabın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olamayacak. Asgari tutarların hesaplanmasında ilgili yıldaki asgari ödeme tutarları üzerinden, son çekim hakkının kullanıldığı ay haricinde tüm aylar göz önünde bulunacak.

 İlk kez ev alacak vatandaşlara devletten müjde!

Birikim, konut ediniminin hesabının ait olduğu bankaya teşvik edilmesi sonrasında aktarılacak. Bu şartların ihlali edilmesi halinde konut hesabına devlet katkısı yapılmayacak ve hesap konut hesabı olarak değerlendirilmeyecek. Bakanlık, bankalar tarafından gönderilen belgelerin ulaşmasını takip eden 30 iş günü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol edecek ve devlet katkısının konut hesabının bulunduğu bankaya aktarılmasını sağlayacak.

EKSİK TUTARLAR TAMAMLANACAK

Konut hesaplarının ve devlet katkısı ödemelerinin denetimi, bilgi sistemleri dahil olmak üzere Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak ama hesaplara yönelik her türlü belgenin gizli bile olsa kurula verilmesi zorunlu olmayacak. Yönetmelik değişikliğinden önce yeniden değerleme oranı uygulanmaması nedeniyle hesap bakiyesi alt limit üzerinden ödenmesi gereken tutarın altında kalan hesapların eksik kalan tutarları, bugünden itibaren 3 ay içinde bankalar tarafından katılımcılara bildirilerek tamamlatılacak. Katılımcı bazında eksik yatırılan aylar ve tutarlara yönelik bilgiler bakanlığa aktarılacak.
 

KONUT HESABINA NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

Konut Hesabı için alt limit 250 TL, üst limit 2500 TL olarak belirlendi. Katılımcı Konut hesabının açılış tarihinde, bir defaya mahsus olmak üzere, hesabına üst sınırı aşan bir tutar yatırma hakkına sahip. Bu tutar 30 bin Türk Lirasını geçemez. Bu rakam her yıl Maliye Bakanlığının belirlediği Yeniden Değerleme Oranı kadar yükseltilir.

İlk kez ev alacak vatandaşlara devletten müjde!

KATKI PAYI NE ZAMAN ALINIR?

Katılımcı: Konut satın aldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde bankaya müracaat başvurur.

Banka: Ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını izleyen ayın ilk 10 işgünü içerisinde Bakanlığa aktarır.

Bakanlık: Bankalar tarafından gönderilen belgelerin tarafına ulaşmasını takip eden 10 işgünü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol eder ve Devlet katkısı ödemesinin hesabın yer aldığı bankaya iletir

Banka: Aynı gün hesap sahiplerine ödemesini sağlar

İLK DEFA EV ALACAKLARA DEVLET DESTEĞİ 2021 NE KADAR?

2021 için hesaplarda biriken miktara göre hesaplanmak için en az 36 en fazla 47 ay arasında konut hesabında para biriktiren kişilere biriktirmiş oldukları para tutarının yüzde 15'i oranında hesaplanmak üzere en fazla 26 bin 995,96 lira,

İlk kez ev alacak vatandaşlara devletten müjde!

En az 48 en fazla 59 ay arasında konut hesabında para biriktiren kişilere biriktirmiş oldukları para tutarının yüzde 18'i oranında hesaplanmak üzere en fazla 29 bin 72,57 lira, 60 ay ve üzeri sürede konut hesabında para biriktiren kişilere biriktirmiş oldukları para tutarının yüzde 20'si oranında hesaplanmak üzere en fazla 31 bin 149,18 lira tutarında konut hesabı desteği ödemesi sağlanacak.

KONUT HESABI KATKISINDAN YARARLANMA ŞARTLARI

*Türk vatandaşı olmak

* Kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması

*Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddede yer alan hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,

*Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması,

*Konut edinim tarihini müteakip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurması, gerekiyor.

İlk kez konut alacaklar için hangi destekler veriliyor?


Geri Dön