29 / 03 / 2024

Evde gürültü yapan yandı!

Evde gürültü yapan yandı!

Ev faaliyetlerinden kaynaklanan ve komşuların oluşturduğu gürültü artık cezasız kalmayacak. Koşu bandında kalori yakan, evlerinde evcil hayvan besleyen, mahalle aralarında ve meskenlerde düğün yapan ya da asker uğurlamalarında gürültü yapan kişilere idari para cezası uygulanacak.




Ev faaliyetlerinden kaynaklanan ve komşuların oluşturduğu gürültü artık cezasız kalmayacak.


Koşu bandında kalori yakan, evlerinde evcil hayvan besleyen, mahalle aralarında ve meskenlerde düğün yapan ya da asker uğurlamalarında gürültü yapan kişilere idari para cezası uygulanacak.

GENELGE YAYINLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 81 İl Valiliğine bir genelge göndererek, “Gürültü konusunda yapılan ihbar ve şikayetlerde gereğini yapın” dedi. Kabahatler Kanunu'na göre ceza yazmada belediye zabıtaları ile polis ve jandarma ekipleri yetkili olacak. Genelgede, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe dikkat çekildi.

GÜRÜLTÜYE CEZA

Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslan Can, bu konuda Emniyet Müdürlüğü'ne resmi yazı gönderdi. Can, “Yönetmelik çerçevesinde tarafınızca iş ve işlemler yürütülsün” dedi.

KOŞU BANDI KRİTERİ

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, Yönetmeliğin 4. Maddesinin z bendinde yer alan “ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü” tanımının 2015'de şöyle değiştirildiği açılandı:

“Konutlarda kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma, hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar, evcil hayvan besleme ile bina içinde yapılacak tadilat nedeniyle oluşan gürültü”

İKİ KATINA ÇIKACAK

Hakkında gürültü şikayeti yapılan kişi ya da komşulara zabıta veya kolluk görevlileri Kabahatler Kanunu gereğince 105 TL idari para cezası kesecek. Yönetmelik gereği bu cezaların verilmesini gerektiren fiillerin işlenmesinden itibaren 3 yıl içinde birinci tekrarında bir kat, ikinci ve müteakip tekrarında ise iki kat artırılarak uygulanacak. Uyarılara karşın gürültü yapmaya devam eden komşular katlamalı cezalara tabi tutulacak. Yani, üç yıl önce yeniden gürültü yapan bir komşu mevcut cezaya göre 210 TL, ikincisinde ise 315 TL para cezası ile karşı karşıya kalabilecek.


Sözcü


Geri Dön