26 / 04 / 2024

Evergrande'nin hisseleri yüzde 14 değer kaybetti!

Evergrande'nin hisseleri yüzde 14 değer kaybetti!

Çin emlak devi Evergrande krizi hala devam ediyor. Şirketin hisseleri, Hong Kong'da 17 günün ardından yeniden işlem görmesiyle beraber bu sabah yüzde 14 değer kaybına uğradı.



Çin emlak devi Evergrande'nin hisseleri, Hong Kong'da 17 günün ardından yeniden işlem görmesiyle beraber bu sabah yüzde 14 değer kaybına uğradı. BBC Türkçe'de yer alan habere göre; çok büyük oranda borçlu olan Evergrande, hisselerine ilişkin işlemleri açıkladı. 

Hopson Development firmasının Evergrande'nin emlak hizmetleri biriminin yüzde 51 hissesini satın almayı hedeflediği ifade ediliyor. 

Evergrande tarafından gerçekleştirilen açıklamada ise 2,6 milyar dolarlık anlaşmanın iptal edildiği çünkü bazı koşullarda uzlaşma sağlanamadığı belirtildi.

Evergrande nin hisseleri yüzde 14 değer kaybetti!

Piyasalar endişeli

Evergrande'deki kriz, şirketin çöküşü durumunda küresel piyasalara da şok dalgaları şeklinde etki edeceği tedirginliğini yükseltti. 

Yatırımcılar, şirketin 300 milyar doları aşkın borcu nedeniyle endişeli. Şirketin pasif borçlar toplamı, Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2'sine denk geliyor. 

Hopson Development de, Evergrande'nin borçlu olduğu bir başka emlak yatırım şirketi. Bazı uzmanlara göre iki şirket arasındaki muhtemel anlaşma, Evergrande'nin borçlarını kapatması için bulunan bir yöntem şeklinde kullanılacaktı.

Hopson'dan gerçekleştirilen açıklamaya göre Evergrande anlaşmayı 13 Ekim tarihinde onaylamadı ve şirket şimdi çıkarlarını korumak için diğer seçeneklere yöneldi. 

'Borçların ödeneceğine dair garanti yok'

Evergrande krizi, geçen sene Çin'in büyük gelişim firmalarının borçlanma miktarını kontrol etmek amacıyla yeni kurallar getirmesiyle ortaya çıktı. Pekin'in amacı, emlak sektöründe büyüme gösteren borçların tedirginlik oluşturucak seviyelere çıkmamasıydı.

Bu kuralların ardından şirket, borçlarının faiz ödemelerini gerçekleştirmekte ciddi bir zorluk karşılaştı. O dönemki kötü durum bugün çok daha kötü bir duruma dönüştü. 

Hisse senetlerinin değeri hızla düşerken, bonoları da küresel kredi derecelendirme kuruluşları tarafından aşağı çekildi.

Evergrande nin hisseleri yüzde 14 değer kaybetti!

Evergrande'nin yöneticisi ve kurucusu Hui Ka Yan, borçlarının vadesini uzatmaya ilişkin plan yaptıklarına ve alacaklılarıyla "diğer alternatif ayarlamalar" üzerine çalıştıklarına dikkat çekti. Fakat "Grubun finansal yükümlülüklerini yerine getirebileceğine dair bir garanti yok" ifadelerini kullandı.

Son haftalarda, borçlu emlak devinin yurt dışındaki yatırımcılarına olan borçlarının faizlerini iki defa ödeyemediği belirtildi.

Araştırma firması REDD tarafından, şirketin Perşembe günü bir başka borcu için ek teminat karşılığında üç aylık uzatma aldığı açıklandı.  

Asya İş Dünyası Muhabiri Mariko Oi'nin analizi

Çin'in devlet kontrolündeki medyası, Evergrande-Hopson anlaşmasının beklendiğini açıkladığında, pek çok yatırımcı bunun imzalanıp bitmiş bir anlaşma olduğunu sandı. Fakat iki hafta devam eden resmi açıklama beklentisi, anlaşmanın çöküşüyle beraber bitti.

Emlak hizmetleri birimi, şirket için mücevher değerinde, bu nedenle bazı uzmanlar Evergrande'nin bu birimi satıştan edineceği kazancı kontrol etme fırsatına sahip olmadan satmak istemediğini ileri sürüyor.

Fakat şirket için zaman daralıyor. Cumartesi günü, şirketin borçlarının faizlerindeki ödemelerinin son günü. 

Evergrande nin hisseleri yüzde 14 değer kaybetti!

Şimdi yatırımcılar bundan sonra ne olacağını düşünüyor

Bazıları Pekin'in Evergrande'nin varlıklarını hızlıca satabilmesi için devreye gireceğini ileri sürerken, yatırımcıların, özellikle de Çin dışındakilerin para kaybetmesine neden olabileceğine dikkat çekiyor. 

Şirketin hisseleri bu sene yüzde 80 değer kaybına uğradı.

Çin Merkez Bankası'ndan Evergrande açıklaması!

Evergrande'nin yüzde 51 hissesinin satışı askıya alındı!


Geri Dön