18 / 04 / 2024

Evimiz Kocaeli'de anahtar teslimleri başladı!

Evimiz Kocaeli'de anahtar teslimleri başladı!

Pekdemir İnşaat, 936 konutluk Evimiz Kocaeli projesini söz verdiği tarihte tamamlayarak teslimine başladı. Projenin ayrıntılarını Genel Müdür Mert Pekdemir, Bizim Kocaeli gazetesine anlattı. İşte röportaj...




Pekdemir inşaat, 936 konutluk Evimiz Kocaeli projesini söz verdiği tarihte tamamlayarak teslimine başladı.


Kocaeli'de inşaat sektöründe 71 yıldır hizmet veren Pekdemir İnşaat, prestij projesi olan 936 konutluk Evimiz Kocaeli projesini söz verdiği tarihte tamamlayarak teslimine başladı. Bizim Kocaeli gazetesinden Emrah Taşkan, Genel Müdür Mert Pekdemir ile firmanın Vezirçiftliği'ndeki merkez binasında buluştu.


İşte Mert Pekdemir ile yapılan röportaj:


Evimiz Kocaeli konutlarının avantajlarını anlatan Mert Pekdemir, hem sektöre getirdikleri yenilikler hem de ilimizde sektörün yaşadığı sıkıntılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pekdemir, Evimiz Kocaeli'nin ardından ilimizde lüks konut projelerine gireceklerinin sinyalini verdi. 


2009'DA DÜŞÜNMEYE BAŞLADIK


Evimiz Kocaeli projesinin fikri nasıl oluştu? 

-Çok uzun yıllardır faaliyette olan bir firmayız. Son 20 yıldır da bu yap sat projeler yapılmış. Ama genelde daha lüks ve butik projeler ve küçük projeler yapmış. Bizden hep daha büyük, daha kolay ödenen, kolay ulaşılan, özel sektörün kalitesini barındıran bir proje talebi vardı. Biz de böyle bir şeyi 2009-2010 yılında düşünmeye başladık. Bu yer ortaya çıktı. Burada neden böyle büyük bir proje olmasın dedik. 60-70 yıldır buradayız ve eserlerimiz var. Artık tanınıyoruz, biliniyoruz. Biraz da bizim yapmamız gerekir diye düşündük böyle büyük bir projeyi. Böyle bir iş fikri oradan çıktı. 


Bu proje Kocaeli'ye bir ahde vefa içeriyor mu? 

-Ona benzer bir bakış açısıyla şöyle düşünüyorum ben. Artık böyle bir şey yapmalıyız. Bir yönüyle ahde vefa. Daha doğrusu böyle projeler bu kentte olmalı, yapılmalı ve bunu da biz yapmalıyız diye bir düşünceyle çıkıyor ortaya. Bölge için çok çok korkulu, büyük bir proje. Yani özel sektörün bu bölgede kalkıştığı böyle projeler pek yok. 

Dolayısıyla bunu biz yapabiliriz ve yapmalıyız diye çıkan bir şey. Geçmişimiz var ama böyle bir projeye imza attık da diyebilmeliyiz. 


Evimiz Kocaeli inşaat firması için riskli bir proje kabul edilir mi? 

-Gayet tabi edilir, kesinlikle edilir. Biliyorsunuz, kentlerin ve yörelerin bir takım potansiyelleri var. Bu potansiyeli aşmamak da önemli. Bir noktada bu kadar çok üniteyi bu kadar nüfusla yaptığınız zaman, tehlikeli iştir. 


Kocaeli gibi yoğun göç alan bir yer içinde böyledir, öyle mi? 

-Kocaeli'nin nüfusu 1,7 milyon yaklaşık olarak. İstanbul'un onda biri civarında nüfusumuz var. İstanbul'da bir defada 10 bin konut yapmaya bedel sayabilirsiniz bu işi. Kocaeli'nin bütün nüfusuna biz de hitap etmiyoruz tabi. Gebze'ye tam anlamıyla hitap edemiyoruz. 1 milyon nüfusa net olarak hitap ediyoruz. Bu açıdan da Kocaeli'de 400 aileden birine ev satmamız gerekiyor. Hatta 300 aileden birine ev satmamız gerekiyor. İyi bir sayı çıkıyor, çok iddialı oluyor. Tabi bu yönüyle de bir risk ama şöyle de bakmak lazım, bu çalakalem yapılmış bir iş değil. 3 yıl proje için hazırlık yaptık. Temel atılması 2013 ama bu proje 2010 yılında vardı. 


TÜRKÇE İSİM PRENSİBİMİZ


Projenin isim babası kimdir? 

-İsim babası bizim reklam ajansımız. Fakat bizim Türkçe isim kullanma prensibimiz vardı. Bundan önceki projelerimiz öyleydi, bundan sonrakiler de Türkçe olacak. Ben şahsım adına Türkçe'nin daha tükenmediğini düşünüyorum. Özellikle son 5-6 yılda yabancı isimlere rağbet oldu. Ben şahsım adına söyleyeyim çok sıcak bakmıyorum bu konuya. Burada da isim babası ajansımız olmakla birlikte ortak karar verdiğimiz bir şey. 


Siz projeyi hazırladığınız aşamada Başiskele yeni ilçe olmuş ama proje için burayı seçiyorsunuz. Özel bir nedeni var mı? 

-Başiskele, Kocaeli'nin çok önemli bir ilçesi. Nüfusu gittikçe artan, en çok ruhsat işlemi yapılan yerlerden birisi. Çok hızlı gelişen bir bölgeydi. Kocaeli'nin tam merkezinde iletişim yollarının üzerinde yer alıyor. 

Yeşil alanları, yeşil merkezleri uzak olmayan yerleri çok var. Altyapısı da çok gelişiyor. Belediye de gerçekten hizmet yönünde gayretli ve iddialı. O yüzden Başiskele'nin tercihi son derece doğal. Sadece bizim değil birçok meslekdaşımızın da tercihi. İnşaat sektörünün cazibe merkezi. Herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Biz Başiskele'nin biraz daha İzmit sınırına yakın, İzmit Kartepe ve Başiskele'nin kesiştiği noktaya yakın bir yerdeyiz. Başiskele çok geniş bir ilçe, biz İzmit ve Kartepe'ye en yakın noktadayız. 5 dakika mesafeyle İzmit ve Kartepe'de olabiliyorsunuz. Başiskele Belediyesi'nin de başkanımızın da her türlü yeni projeye çok açık olduğunu söylemek isterim. Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz'ın çok ciddi bir gayreti var projeler ilçeye gelsin diye. 

Burayı markalaştırma çabası var ve onunla ilgili takdire şayan bir icraatı var. 


8 FARKLI KONUT TİPİ


Peki biraz da Evimiz Kocaeli'deki konut tiplerini konuşalım... 

-Sekiz tip konut var 2+1,3+1 ve 4+1... İki tane 2+1 tipimiz var, beş tane 3+1, bir tane de 4+1 olmak üzere toplam 8 tip konut var. 91 metrekareden başlıyor, 1 93'e kadar çıkıyor. 3+1 'ler 132 ile 170 metrekare aralığında. Hepsi tek kat. 

Apartman blokları şeklinde konuşuyoruz ama bahçe katlarımız zeminde. Her bahçe katında tek bir adımla çimene iniyorsunuz. Bazı zemin katlar, projede bahçeden kopuk oluyor. Bütün zemin katlarımız villa gibi. Direkt olarak bahçeye çıkıyorsunuz. Dolayısıyla tercih de ediliyor. 


Fiyat ve ödeme açısından şartlar nasıl? 

-İlk başladığımızda 79-80 bin TL civarındaydı. İlk lansman aşamasında. Daha da arttığını söyleyebiliriz. Hala çok uygun. Her kesime uygun olabilecek fiyatlar var. Fiyatlarımız bir takım ödeme avantajları da sunuyoruz. 


Satış imkanları nasıl?

-Biz bu projede özel sektörün hiç satmadığı miktarda konut projesi satma hedefiyle yola çıktık. 

Çok kampanya düzenlemiş bir proje bu. Diyebilirim ki yöremizde en fazla basında yer alan, en fazla kampanyayı değişik şekillerde ortaya çıkarmış proje Evimiz Kocaeli'dir. Şu anda biraz daha banka modellerine ağırlık verdik. Bu fiyatlara yarısını peşin ödeyen kişi, kalan yarısına bankadan 30 ay sıfır faiz kullanabiliyor. Bu kampanyamız şu an geçerli. Artık il merkezinde çok özelliği olmayan 

evlerde bile düşük fiyatlar bulamıyorsunuz. Halbuki bunun altyapısından başlayarak, iskanına varana kadar arada dağlar kadar farklar oluyor. 


TESLİM KİTİMİZ VAR


Evimiz Kocaeli'de anahtar teslimi süreci nasıl olacak? 

-Bizim politikamız şu, kesinlikle hiçbir inşaata ruhsat almadan başlamıyoruz. İkincisi, bitirdiğimizde iskansız kesinlikle bitirmiyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'deki yapı stoğunun yüzde 80'inde iskan yok. Hiç bir iş kalmıyor vatandaşa. Biz projeyi şöyle teslim ediyoruz. Bir teslim kitimiz var. Birincisi tapu, vatandaşın vekaletini alıyoruz ve tapuya gelmeden evi üzerine yapıyoruz. Teslime geldiği gün tapusu, DASK'ı, iskanı alır. Elektrik, su, doğalgaz abonelikleri hemen açılabilecek halde hazır dosya olarak verilir. Hatta bu projemizde farklı olarak şunu yaptık,abone ücretini alarak gazı da biz açtırıyoruz. Geldiğiniz zaman girdiğiniz anda ocağınızı çalıştırabilirsiniz. Tüm yasal prosedürler tamamlanmış oluyor. Yönetimini tesis etmiş oluyoruz, yönetim faaliyette oluyor. Bu tip projelerde yönetim planının malikler tarafından oluşturulması adeta imkansız bir şey. Projedeki tüm ürünlerin garantilerini teslim kitimize koyuyoruz. Ve de bizim ISO 1 0002 belgeli Pekdemir Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemimiz var. Daha önce 2 projede uyguladık ve Evimiz Kocaeli projesinde daha da geliştirdik. 6-7 ay evvel belgemizi aldık. Bizim sektörde bilinmez bile ne olduğu. Bu müşteri istek ve şikayetleriyle ilgili bir yönetim sistemi. 



Sistem nasıl işliyor? 

- Biz bu sistemi daha önce uyguluyorduk, şimdi belgeli hale getirdik. Zaten Pekdemir İnşaat bugünlere böyle ulaştı, işlerinin arkasında durarak. Yüksek sayılara ulaştığımız zaman bir sisteminiz olması gerekiyor. Bununla ilgili bir yazılım kullanıyoruz. Müşteriler web sitemizden giriş yapıyorlar. Bir şifre alıyorlar, bu şifreyle 7/24 özel bir portaldan bize her tür sıkıntılarını bildirebiliyorlar. En kısa zamanda yanıt vermeye çalışıyoruz. Operatör arkadaşlarımız, durumun aciliyetine göre de yönlendiriyorlar. Bu süreç, yasaların bizim önümüze koyduğu konusuna göre 2, 5 ve 1 0 yıllık sorumluluk sürelerimizde devam ediyor. Şikayetlere kod veriliyor bu sistemde. Siz onunla takip de edebiliyorsunuz şikayetinizi. 

Sınıflandırabiliyor sistem şikayetleri. Vatandaşlar ayrıca fotoğraf da yükleyebiliyor sisteme. Bu gerçekten çok ileri bir sistemdir. Biz ayrıca bu sisteme sitenin yönetimini de koyarak daha da genişlettik. Sitenin yönetiminin oluşması aylar hatta yıllar sürebiliyor bazen. Sitenin peyzajının oturması, personelinin oturması, insanların mutlu bir şekilde yaşamını sürdürmesi için iyi bir inşaat yetmiyor. Bir düzen de olması lazım orada. 

Güvenliğiyle, bakımıyla, asansörleriyle, bir düzen olması bir süre alıyor. O sürede biz yönetimi üstleniyoruz. Biz projeyi bitirdiğimiz anda Pekdemir İnşaat personellerinden biri yönetim görevini üstleniyor ve bu yönetim bir profesyonel yönetim şirketine, yönetim sorumluluğunu ihale ediyor. Biz şu anda Yapı Kredi Koray'ın tesis yönetim şirketi YKS ile çalışıyoruz. 5-6 projemizi yönetiyor, Evimiz Kocaeli'yi de yönetiyor. 1-1,5 yıl sonra düzen oturunca yönetimden çıkıyoruz. 

Bizim bu projemizde 3 bin 500 kişi yaşayacak. 40 personel çalışacak. 


Böyle bir yeri bir sistem öngörülmezse nasıl yaparsınız? 

Büyük bir kaos yaşanır ve bu kaos sonrasında gayrimenkulün değeri de düşer. Bu çalışmamız konutta insanların güvenli ve mutlu yaşamasını ve o yerin sürekli değer kazanmasını sağlıyor. Biz o şeyleri çok duyuyoruz 'Aa çok yükselmiş daha yükselmez' diye. Göreceksiniz değeri yükselecek. 


BİN 500 AĞAÇ DİKTİK


Evimiz Kocaeli başka hangi özelliklerle ön plana çıkıyor? 

-Evimiz Kocaeli'de peyzaja farklı bir yaklaşım getirdik. Özellikle ağaç konusunda. Belediye de o konuda çok ısrarcıydı ama biz onların da rakamlarının çok üstüne çıktık. Belki Türkiye'de de çok çok az miktarda olan şekilde ağaç diktik. Bin 500'den fazla ağaç diktik 123 dönüme. Burada konut dışı alan hesaplandığında rakamın yüksekliğini görmek mümkün. Şöyle söyleyeyim. 6-7 metre yükseklikte, yetişmiş ciddi ağaçlar da var. 

Hiçbir inşaatçı böyle bir şey yapmaz. Biz özellikle bittikten hemen sonra yıllanmış bir site görüntüsü alsın istedik açıkçası. O görünüme de ulaştı. Çok büyük bir bütçeyle hareket ettik. O değeri görecek insanlar. 



Doluluk oranı nasıl şu anda, taşınmaların başladığını biliyoruz. 

-Biz işe başlarken, teslimlerimizin ilkini 1 Temmuz olarak belirlemiştik ve insanlara aldıkları bloğa göre Temmuz ile Eylül arasında tarihler vermiştik. 

Herkes teslim tarihini biliyor. Bu kadar konutu 5-10 günde teslim edemezsiniz. 1 Temmuz günü saat 09.30'da ilk konutu teslim ederek, başladık. Bir gün bile sarkmadı. Gününde bitmesi bizim sektörde anormal bir şeydir. Biz daha önceki projelerde de öyle yaptık. İnadına biz öyle yapıyoruz. Anahtar teslimi yapıldığı gün müşterimiz içeriye girip yatabilir. 1 50 civarında konut teslim ettik. Bizim teslimimiz bir ritüel şeklindedir. Teslimde 60 sayfalık bir kitap teslim ediyoruz. Bu güvence sistemi, konutlarda dikkat edilmesi gerekenler, garanti koşulları, elektriğin suyun nasıl açılacağı, nasıl taşınacağı, yönetim planına varana kadar her şeyin olduğu, 60 sayfalık, bize özel bir kitapçık da veriyoruz. İnsanları konutlarına götürüyoruz. Beraber bakıp, kağıtlar imzalıyoruz. Bir kişiye teslimi 1-2 saat sürüyor. 


İSTANBUL İSTEĞİMİZ ARTTI


Geleceğe dönük İstanbul'da proje yapma amacınızı açıklamıştınız bu anlamda somut bir şey var mı? 

-İstanbul hedefine devam. O çok pahalı bir rota tabi ki. Biraz daha son dönemde İstanbul'da da iş yapma isteğimiz arttı. Ancak somut bir girişimimiz yok. Ama biraz daha farklı bir gözle bakıyoruz. Yer bakıyoruz, arsa görüyoruz, bana 5-6 yıl sonra görünüyordu ama biraz daha öne çekebiliriz. Kocaeli bizim için çok önemli burayı bırakamayız. Buralıyız, burada herkesin ve devlet kurumlarının bize karşı çok büyük bir teveccühü var. Fakat bizim sektörün burada çok mükemmel gittiğini de söyleyemeyeceğim. 

Malesef bölgeyle ilgili tüm meslektaşlarımızda bir bıkkınlık, yılgınlık var açıkçası.

 

Kocaeli'yle ilgili bir proje hazırlığı var mı? 

-Konut sektöründe devam etmek istiyoruz. Hem bu tarz konutlarda, hem de lüks projelerde devam etmek istiyoruz. Bir takım proje hazırlıklarımız var. 

Hatta lüks belki çok lüks özel bir proje de denilebilir. Ciddi olarak planlıyoruz. 



Bizim Kocaeli 




Geri Dön