18 / 04 / 2024

Evini dönüştürenin kirası devletten!

Evini dönüştürenin kirası devletten!

Riskli binalar son zamanlarda gündemden düşmüyor. Eğer siz de riskli bir binada oturuyorsanız, tahliye ve yıkım sürecinden çekinmeyin. Bakanlık kiradan taşınmaya, faiz desteğinden yıkım kredisine kadar birçok destek veriyor. İşte detaylar...



 

İstanbul Kartal’da çöken bina ve ardından Çanakkale Ayvacık’ta yaşanan deprem, gözler Türkiye’deki yapı stoğuna çevrildi. Posta'da yer alan habere göre, Hükümet, ‘Vatandaşlarımızı riskli binada oturtmayız’ diyerek, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Türkiye’de 20 yıl içerisinde 6.7 milyon konut dönüşecek. Bunun 1.5 milyonu çok acil olarak yenilenmeli. Fakat masraflar birçok vatandaşı zorluyor. Bu sebeple evini dönüştürmek isteyene çeşitli yardımlar yapılıyor.

GÜNCELLEME OLABİLİR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, illere göre en düşük 595 TL, en yüksek 960 TL kira yardımı yapıyor. Riskli yapılarda oturan hak sahiplerine yapılan kira yardımları, Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) yıllık değişim oranına göre güncelleniyor. 2019 için henüz bir güncelleme yapılmadı. 2018'deki rakamlar üzerinden ödeme yapılmaya devam ediliyor.

18 AY BOYUNCA

Riskli alanların ve riskli yapıların kentsel dönüşüm kapsamında sağlıklı hale getirilmesi için çıkarılan kanun kapsamında, riskli yapılarda oturanlara 18 ay boyunca kira yardımı veriliyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar çıkıyor.

MÜMKÜNSE GEÇİCİ KONUT

Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine mümkün olması durumunda, kira yardımı yerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine kadar geçici konut veya işyeri tahsisi yapılabiliyor. Kira yardımının anlaşma ile tahliye edilen binalara yapıldığını da belirtelim. Mülkiyetini belgeleyemeyenler bu hakların hiçbirinden faydalanamıyor.

BAŞVURU YAPMAK GEREKİYOR

Kira yardımı için tahliyeden itibaren en geç 1 sene içinde başvuru yapılması gerekiyor. İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne diğer şehirlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne gerekli belgeler ile dilekçe veriliyor. Konut sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler isteniyor. Bu belgeleri bakanlığın web sitesinden de öğrenebilirsiniz.

16 BANKADAN FAİZ DESTEĞİ

Kentsel dönüşüm için kredi çeken vatandaşlara faiz desteği de veriliyor. Kira yardımı alan kişiler faiz desteğinden faydalanamıyor. İkisinden birinin seçilmesi gerekli.. Bu desteği şu an 16 banka sağlıyor.Tahliye tarihinden itibaren en geç bir sene içinde kredi almak üzere bu bankalara başvurulması gerekli. Bağımsız bölüm başına en fazla 100 bin TL kredi kullanılabiliyor.

KİRACIYA TAŞINMA PARASI

Kiracılara, 18 ay kira desteği yapılmıyor, dönüşüm sebebiyle kiracı olduğu ev ya da işyerinden ayrılmak zorunda kalanlara bir kereye mahsus taşınma yardımı veriliyor. Taşınma yardımı kiracılar için illere göre değişmekle beraber 1190 lira ile 1920 lira arasında, sınırlı ayni hak sahipleri için 2 bin 975 TL ile 4 bin 800 TL arasında farklılık gösteriyor.

YIKIM VE YAPIM İÇİN DE KREDİ

Bakanlığın sağladığı destekler arasında yapım ve yıkım kredileri de bulunuyor. Yıkım kredisi 1000 metrekarelik bir yapı için 6 bin TL'yi buluyor. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde yıkım işleminin yaptırılıp enkazın kaldırılması zorunlu. Yapım kredisinde ise anlaşmalı bankalarca kredi kullanım talepleri olumsuz değerlendirildiği taktirde bakanlık da destek veriyor.

BİNANIZ RİSKLİ Mİ?

-Binanın riskli olup olmadığını anlamak için tespit yaptırmak gerekli.

-Bina Risk Tespiti yaptırmak için herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Kat maliklerinden bir kişinin bile başvurması yeterli oluyor.

-Risk tespiti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış kurum ve kuruluşlar tarafından yapılıyor.

-Tespit sonucunda bina riskli çıkarsa, mecburen yıkım süreci başlıyor.

-Ev sahiplerinin karara 15 gün içerisinde itiraz edebilme hakkı var.

-İtiraz sonrasında da binanın riskli olduğu kabul edilirse, 60 gün içerisinde yıkılıyor.

-Yıkım yerine güçlendirme yapmak da bir seçenek.

-Bunun için ev sahiplerinin bu 60 günlük süre içinde güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunu ispat ettirmesi gereiyor.

TESPİT 600 LİRA

Riskli binayı tespit ettirmenin de masrafı da var. 400 metrekarelik bina için 1.812 TL ücret alınıyor. 401 metrekareyi aşan her 80 metrekare için bu bedele 226 TL ekleniyor. Tespit ücretini de malikler karşılıyor. 100 metrekare için bakanlık 600 TL tespit kredisi veriyor. Kredinin geri ödemesi de 24 ay.

İŞTE İLLERE GÖRE KİRA YARDIMLARI

595 lira

Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis.

 

675 lira

Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, osmaniye, Düzce.

 

755 lira

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale.

 

830 lira

Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van.

 

905 lira

Adana, Antalya, Bursa, Konya.

 

960 lira

Ankara, İstanbul, İzmir.

 

2019 kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır?

12 soruda riskli yapı tespiti!


Geri Dön