24 / 04 / 2024

Evlenmeden önce edinilen mala eş ortak olabilir mi?

Evlenmeden önce edinilen mala eş ortak olabilir mi?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugün ki köşe yazısında kızına bırakmak istediği ev ile ilgili bir okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;



Bir evim var, bunu kızıma bırakmak istiyorum. Duyduğuma göre evlenmeden önce edinilen mallarda damat ortaklık iddia edemiyormuş bu doğru mu? Bir çocuğum daha var, o hak talep edebilir mi? Bu işlemleri nerede yapmalıyım? B.B. 



Soru kısa ama yanıt uzayabilir. Zira kısa bir soru birkaç konuyu içeriyor. Önce kızınıza dairenizi bırakma olayı. Sistemimize 2002 yılından itibaren girmiş bulunan aile içindeki mallarla ilgili mevzuat 'edinilmiş mallara katılma sistemi' olarak adlandınlır ve peşinden tonla problem getirir. Uzun uzun ihtilaf kaynağıdır ve aile içindeki bağlan güçlendirmez tam tersine güveni sarsar. Eşler geleceğe yönelik tedbir alma ihtiyacı duyar bu nedenle bir takım yan yollara sapar. İlk akla gelen, boşanma ihtimaline karşı, eşe göre tedbir olmak üzere yeni alınan mallan, güvenilir bir yakın adına almak gibi. Bunlara ne gerek var? Sistem insanlan buna itiyor. Bakın siz de kızınız için şimdiden önlem almayı düşünüyorsunuz. Size hak vermiyor değilim. Çünkü sistem sizi de buna itiyor. Ancak endişe etmeyin evlilikten önce edinilmiş mallar bu sisteme dahil olmadığı gibi miras veya bağış yolu ile edinilmiş mallar da bu sisteme girmez. Siz malınızı kızınıza bağış veya miras yolu ile bırakmayı düşündüğünüze göre ileride evlenecek kızınız yönünden bir problem yok. Bu tür edinilen mallar kişisel mallar sınıfında olup eş ile ilgili hesaba katılmaz. 



Geleyim diğer evladınıza. Evlatlann miras payının yansı saklı pay yani bu paya dokunulamaz. Bu evladınız sizin ölümünüzden sonra saklı payının kendisine verilmesi isteyebilir. Bunu talep ettiği takdirde önleyecek bir mevzuat yok. Ama şayet isterse. Sizin isteklerinizi kabul eder de istemde bulunmaz ise hiç kimse ona zorla mahfuz hissesini yani saklı payını vermez. Ancak talep ederse miras payının yansını mahkeme karan ile alır. Bu işlemi iki yerde yapabilirsiniz. Şayet bugünden kızınıza vermeyi düşünüyor iseniz bunu tapu dairesinde yapacaksınız. Şayet dairenin kum mülkiyetini verip intifa hakkını muhafaza etmek istiyorsanız yine tapu dairesinde yapacaksınız. Şayet vasiyetname yapıp ölümünüzden sonra sahip olmasını istiyorsanız bunu noterde yapacaksınız. 


Posta - Tamer Heper


Geri Dön