25 / 04 / 2024

Evleri ağır hasarlı depremzedeler için resmen destek kanunu geldi!

Evleri ağır hasarlı depremzedeler için resmen destek kanunu geldi!

Bu yıl meydana gelen 4 depremde evleri hasarlanan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi amacıyla afetzedelere destek verilmesini de içeren ekonomiye ilişkin "torba teklif" yürürlüğe alındı...



Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alındı.

Kanunla, bu yıl yaşanan ve 9 şehri etkileyen 4 depremden zarar gören afetzedelere yardım sağlanabilecek. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bu kapsamda Manisa, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Tunceli ve Van ile Bingöl'ün Karlıova, Yedisu ve Adaklı, Erzurum'un Çat ilçesini etkileyen 4 depremden hasar gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fen heyetleri tarafından tespit edilmiş yıkık, ağır veya orta hasarlı konut, ahır ve iş yerlerinden hak sahibi olan afetzedelere destek sağlanması fırsatı verecek. 

Bankalar ve müşteriler arasında dijital sözleşme dönemi

Bankacılık Kanunu'nda bulunan bankaların faaliyet konularıyla ilgili bankalar ve müşteriler arasındaki sözleşmelerin şekli de söz konusu kanunla düzenlendi.

Sözleşmelerin, yazılı veya uzaktan iletişim araçlarıyla mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasın, kurulun yazılı şeklin yerine geçebileceğini belirlediği ve bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden yapılacak, müşteri kimliğinin doğrulanmasını sağlacak diğer yöntemler yoluyla kurulabilmesi öngörülecek.

Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri ile müşterileri arasındaki sözleşmeler için de bu düzenleme geçerli sayılacak. 

Bu düzenleme ayrıca Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'ndaki "sözleşme şartları" hükmüne de ilave edilecek. 

Kanunla diğer kamu bankalarına, bunların bağlı ortaklık ve iştiraklerine sağlanan istisnadan Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi de faydalanacak. bu kapsamda Türkiye Vakıflar Bankasının, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre faaliyette bulunan gayrimenkul yatırım ortaklıkları Kamu İhale Kanunu'na tabi tutulmayacak.

Türkiye Diyanet Vakfı'ndan depremzede aileler için konteyner ev!


Geri Dön