10 / 05 / 2024

EYT yeni gelişme! On binlerce emekli adayına mahkeme yolu gözüktü

EYT yeni gelişme! On binlerce emekli adayına mahkeme yolu gözüktü

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi için son dakika gelişmeleri milyonlarca kişi tarafından merak edilmekte. EYT'de yeni bir gelişme oldu. Yasanın yürürlüğe girmesiyle on binlerce kişinin EYT’li olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya dava açabileceği belirtiliyor. İşte detaylar...



“ORNANİK OLARAK 10 YILA YAYILIR”
“Bu süreçte yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber EYT’li olmayıp, EYT’li olacaklar da olacak” diyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun çok kritik bir noktaya dikkat çekerek şunları söyledi:

“Çünkü 8 Eylül 1999 öncesinde çalışmaya başlamış ama işvereni o kişiyi sigortalı yapmamış. On binlerce kişi dava açarak EYT’li olabilecek. Borçlanmalarla emekli olabilecek. 4 milyon 400 bin EYT’li var. Ancak yasa çıktığında bu durumlarla beraber maksimum 700-800 bin kişi daha emekli olabilir. Bu da organik olarak 10 yıla yayılır. Çünkü emekli olmak için Türkiye’de 8 Eylül 1999 öncesi girişi olup da prim gün sayısı az olan o kadar çok kişi var ki, onların da primlerini tamamlaması gerekecek. İlk etapta SGK’lı çalışanlar en fazla emeklilik talebinde bulunur. Bağ-Kur’luların çok borcu vardır. Günlerini tam olarak doldurmadığından çok fazla kişi emekli olamaz. Emekli Sandığı mensupları da devlet memuru olduğu için aylıkları yarı yarıya düşeceğinden, onların büyük bir kısmı emekli olmayı tercih dahi etmeyecek. Örneğin 14 bin lira ile çalışan memura emekli maaşı 8 bin lira verecekler. Bu kişi emekli olmayı tercih etmeyecek. Herkes planını, programını yapsın.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön