24 / 04 / 2024

EYT yeni gelişme! On binlerce emekli adayına mahkeme yolu gözüktü

EYT yeni gelişme! On binlerce emekli adayına mahkeme yolu gözüktü

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi için son dakika gelişmeleri milyonlarca kişi tarafından merak edilmekte. EYT'de yeni bir gelişme oldu. Yasanın yürürlüğe girmesiyle on binlerce kişinin EYT’li olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya dava açabileceği belirtiliyor. İşte detaylar...



EMEKLİLİK HESAPLAMASINDA ‘ROBOT’ DETAYI
Son günlerde E-devlet uygulaması üzerinde yer alan ‘Çalışma Hayatım’ bölümünün hata vermesi, sosyal medyada gündem olurken konuyu da değerlendiren uzman isim, “Şu anda SGK ve Çalışma Bakanlığı çok kapsamlı, çok derinlemesine bir çalışma yapıyor. Tek tek bireysel olarak kimlerin emekli olup, kaç lira emekli aylığı alacağını, kimlerin ilk müracaatta bulunacağını robotlar hesaplıyor. Kişiler oturup elle hesaplama yapmıyor. Sosyal Güvenlik Bakanlığı sistem robotlarını çalıştırıyor. Bu nedenle sisteme giren kişiler farklı şeyler görebilirler. ‘Çalışma Hayatım’ bilgileri de robot tarafından hesaplanır. Düz bilgiler verir. O yüzden o veriler çok da doğru değildi. Bundan sonra 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan herkes EYT’lidir. O kişilerin artık emeklilik yaşları değişti. Onlarla hiç işleri olmasın” dedi.

EYT’DE HANGİ FORMÜL MASADA?
EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinde önce ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan, prim ve yıl koşullarını sağladığı halde yaş şartını bekleyen sigortalıları kapsıyor. 8 Eylül 199'dan önce sigorta girişi olanlar için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi koşulu bulunuyor. Yıl şartı ve prim ödemeleri gibi emeklilik şartlarını yerine getirenlerin yaş şartına bakılmaksızın emekli edilmeleri bekleniyor. Yaş ve yıl koşulunu sağlayan herkes düzenlemenin çıkmasının ardından emeklilik hakkı kazanacak. Bu kişilerin yaş ve prim gün sayısına göre kademeli olarak emeklilik yolunun açılması bekleniyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde kademeli olarak geriye çekilme ihtimaller arasında yer alırken bir yaş sınırının getirilmesi de konuşulanlar arasında yer alıyor. Daha önce 50 yaş formülü gündeme gelmişti, yeni bir yaş sınırının getirilmesi halinde emeklilik yıl ve prim şartını dolduranların belirlenen yaşı beklemeleri gerekecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön