27 / 04 / 2024

EYT'de 6 adım şartı! Kademe sistemi geliyor

EYT'de 6 adım şartı! Kademe sistemi geliyor

Milyonlarca emeklinin beklediği EYT düzenlemesinde sona gelindi. Uzmanlara göre teknik detaylar biterken şartlar belirleniyor. Prim ve süresi eksik olan kişilerin de bu düzenlemeden faydalanması hedefleniyor. Eksik primi tamamlamanın ise 6 yolu var.



PRİM YA DA YAŞ EKSİKSE…
Prim ya da yaş şartı eksik olan çalışanların durumları ise kafa karıştırıcı. Daha önce Meclis’e getirilen önerilerde; EYT’lilerin emekli olabilmeleri için 3 ay içerisinde başvuru şartı öne sürülüyordu. Bu durumda da prim ya da yıl eksiği olan milyonlarca kişi düzenlemeden faydalanamıyordu.

Yeni yapılan çalışmada süre sınırının olmayacağı tahmin ediliyor. Böylelikle prim veya yaş şartı bulunan kişilerin de kapsam altına alınması bekleniyor.

Hükümet kanadından yapılan açıklamalarla, ilk etapta 1,5 milyona yakın kişinin emekli olacağı, sonrasında kapsamın yaklaşık 4 milyona çıkarılacağı belirtiliyor. Böylelikle eksikleri olan EYT’liler eksiklerini tamamladıktan sonra sisteme girebilecek.

KADINLAR İÇİN SÜRE TAMAM
Yıl süresi kadınlar için 2019 yılında zaten tamamlanmış durumda. Erkekler için konulan 25 yıllık süre birçok sigorta grubu için henüz tamamlanmış değil. 1997, 1998 ve 1999 yıllarında işe girenler 2022, 2023 ve 2024 yıllarında süre şartını karşılayabilecek. Süresini tamamlayan kişiler prim şartı yerine gelmişse kademeli olarak emekli olabilecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön