20 / 04 / 2024

EYT'de 6 adım şartı! Kademe sistemi geliyor

EYT'de 6 adım şartı! Kademe sistemi geliyor

Milyonlarca emeklinin beklediği EYT düzenlemesinde sona gelindi. Uzmanlara göre teknik detaylar biterken şartlar belirleniyor. Prim ve süresi eksik olan kişilerin de bu düzenlemeden faydalanması hedefleniyor. Eksik primi tamamlamanın ise 6 yolu var.



EKSİK PRİMİ OLAN NE YAPACAK?
Eksik primi olan kişiler için ise 6 alternatif bulunuyor. Bu uygulamalardan faydalanarak eksik primi tamamlayabiliyorsunuz.

3600 günle kısmi emeklilik EYT ile emekli olmak için yetebiliyor.  EYT kapsamındaki vatandaşların 3600 günle yani 1 yıllık primle emekli olma imkanları bulunuyor. Eğer yeterli prim tamamlama imkanı yoksa 360/0 gün de emeklilik için yeterli oluyor.

15 yıl, 3600 prim günü, kadınlarda 50 erkeklerde ise 55 yaş şartlarının tamamlanması halinde kısmi emeklilik sağlanabiliyor.

Askerlik borçlanması; erkek sigortalılar için süreyi kısaltan bir yöntem oluyor. Erkekler askerde geçen tüm günlerini satın alarak emeklilik primlerine dahil edebiliyor.

Doğum borçlanması; prim günü eksik olan kadınların yapabileceği bir borçlanma yöntemi oluyor. Sigortalı olduktan sonra dünyaya gelen 3 çocuk için toplamda 2160 gün prim günü azalıyor.

İhya ile prim sisteminde; farklı kurumlardan sigortası olan çalışanlar değerlendirmeye alınıyor. Bağ-Kur’lu birisi işyeri açmış ya da şirket ortağı olmuş vatandaşlar geçmişte eğer primlerini ödememişlerse günleri donduruluyor, borçları da siliniyor. Dondurulan günler ihya sistemi ile yeniden prim gününe dahil edilebiliyor. Asgari ücret üzerinden ödeme yapılarak ihya ile prim sisteminden faydalanılıyor.

İsteğe bağlı sigorta; SGK'ya verilecek bir dilekçe ile yapılabiliyor. Çalışma imkanı bulamayan sigortalılar eksik primlerini bu şekilde karşılayabiliyor.

Hizmet tespiti ile tescil; primi eksik olan EYT’lilerin kullanabileceği bir başka yöntem oluyor. Geçmişte sigortası yapılmış ancak primi eksik ya da hiç yatırılmamış olanlar ya da sigortasız çalıştırılanlar geçmişe dönük hizmet tespiti yaptırarak kayıp günlerini primlerine dahil ettirebiliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön