05 / 05 / 2024

EYT'de sona yaklaşıldı! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar dikkat! EYT düzenlemesi 7 soruda tüm detaylarıyla!

EYT'de sona yaklaşıldı! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar dikkat! EYT düzenlemesi 7 soruda tüm detaylarıyla!

EYT'den faydalanmak isteyen vatandaşların akıllarında pek çok soru bulunuyor. İşte EYT ile ilgili merak edilen tüm ayrıntılar...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde EYT ile ilgili merak edilenleri kaleme aldı. Noyan Doğan, EYT düzenlemesine ilişkin en çok merak edilen soruları yanıtladı. 

1. EYT'den kimler faydalanacak? 

İlk sigortalı olduğu tarih 1999 Eylül'den önce olanlar EYT'den faydalanabilecek. 

4/A statüsünde (SSK’lı) sigortalı olan kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor. Erkek çalışanların ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5 bin prim gün sayısını doldurmaları gerekiyor. 

Eylül 1999'dan önce sigortalı olan Bağ-Kur’lu (4/B) kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanlar da 9000 prim gününü doldurduklarında EYT'den faydalanabilecek.

Yine, Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı’na bağlı memurlardan (4/C) kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim gününü doldurduklarında EYT'den faydalanarak emekli olabilecek. 

EYT de sona yaklaşıldı! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar dikkat! EYT düzenlemesi 7 soruda tüm detaylarıyla!

2. EYT'de yaş şartı olacak mı? 

Hayır; yukarıdaki şartları yerine getiren SSK’lılar, memurlar ve Bağ-Kur’lular yaş şartı aranmaksızın EYT'den faydalanarak emekli olabilecek.

3. Borçlanma hakkı verilecek mi?

EYT düzenlemesi henüz Meclis gündemine gelmediği için bu durum kesinleşmedi. Fakat borçlanma hakkı tanınacağı sık sık gündeme geliyor. 

EYT de sona yaklaşıldı! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar dikkat! EYT düzenlemesi 7 soruda tüm detaylarıyla!

4. Doğum borçlanması emeklilik tarihini öne çekiyor mu? Eylül 1999 sonrası sigorta başlangıcı olan kadın çalışan doğum borçlanması yaparak sigorta başlangıcını 1999 Eylül öncesine alabilir mi?

Bu şekilde bir durum söz konusu değil. Doğum borçlanması; doğumdan önce sigorta girişi olan kadın çalışanlara verilen bir hak. Böylece,  prim gün sayısı eksik olan kadın çalışanlar, doğum sonrası çalışamadığı süreleri borçlanarak, bu sürelerdeki eksik prim gün sayılarını doldurabiliyor. Bu durumda işe giriş tarihi öne çekilemiyor.

5. Askerlik borçlanması ile emeklilik tarihi öne çekilebilir mi? 

İlk sigortalı olduğu tarihten sonra askere gidenler, askerde geçirdikleri sürelerde primleri ödenmediği için bu süreleri borçlanıp, eksik prim gün sayılarını tamamlayabiliyor. 

Bu durumda askerlik borçlanması sigorta giriş tarihini öne çekiyor fakat borçlanarak eksik prim gün sayısı artırılabiliyor. 

Askerlik borçlanmasında tek bir istisna bulunuyor. O da çalışmaya başlamadan önce, yani ilk sigortalı olduğu tarihten önce askere gidilmişse; askerlik borçlanması yapılarak, ilk sigortalı olunan tarih borçlanma süresi kadar geriye alınabiliyor. Örneğin, ilk sigortalı olduğunuz tarih Şubat 2000 ise bu durumda EYT düzenlemesinden faydalanamazsınız. 

EYT de sona yaklaşıldı! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar dikkat! EYT düzenlemesi 7 soruda tüm detaylarıyla!

6. Pandemide kısa çalışma ödeneği alanlar EYT’den faydalanabilmek için borçlanarak, eksik prim gün sayılarını tamamlayabilir mi? 

Pandemide hem kısa çalışma ödeneği alanların hem de nakdi ücret desteğinden faydalananların bu süreler içinde sigorta primlerinin yatmaması sebebiyle emeklilikleri uzadı. 

İş kanunu, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği süresince ödenmeyen primler için çalışanlara bu primleri borçlanarak ödeme imkanı sunmuyor. Yani, bu süreler borçlanılarak, prim gün sayısı tamamlanamıyor. 

EYT düzenlemesinde bu konuda bir düzenleme yapılır ve bu kişilere borçlanma hakkı verilirse durum değişir. 

EYT de sona yaklaşıldı! Prim gün sayısı ve hizmet yılı eksik olanlar dikkat! EYT düzenlemesi 7 soruda tüm detaylarıyla!

7. Prim gün sayısı ya da hizmet yılı eksik olanlar düzenlemeden faydalanamayacak mı? 

Faydalanabilecek. Bu kapsamda, prim gün sayısı ya da çalışma süresi eksik olanlar; çalışma yılını tamamladıklarında ya da eksik prim gün sayılarını tamamladıklarında yani şartları yerine getirdiklerinde EYT’den faydalanarak emekli olabilecekler. 

Örneğin, Eylül 1998'de işe başlayan erkek sigortalı çalışanın 25 senelik çalışma süresi 2023 Eylül'de doluyor. Bu nedenle bu çalışan prim gün sayısı eksik değilse EYT düzenlemesinden 2023 Eylül'den faydalanıp emekli olabilecek. 

TOKİ İstanbul Tuzla kura sonuçları ne zaman açıklanacak? TOKİ Tuzla çekilişi saat kaçta? İşte TOKİ sorgulama ekranı...

TOKİ kura takvimi belli oldu! TOKİ kura sonucu nasıl ve nereden sorgulanır? 1-7 Aralık il il kura çekiliş takvimi

Her ay 1.250 lira ödenecek! Aralık Aile Destek ödemeleri yattı mı? Başvuruları kaçırmayın hemen e-Devlet'ten başvurun!

Bakanlık resmen duyurdu! 406 personel alınacak! Bu tarihleri sakın kaçırmayın! İşte başvuru şartları...


Geri Dön