26 / 04 / 2024

Eyüpsultan Kemerburgaz’da rezerv yapı alanı imara açıldı iddiası!

Eyüpsultan Kemerburgaz’da rezerv yapı alanı imara açıldı iddiası!

Eyüpsultan Kemerburgaz’da rezerv yapı alanı ilan edilen binlerce metrekarelik alan imara açıldı. “Orman-kentsel yeşil ve spor alanı” fonksiyonu olan parsellere “konut-ticaret” fonksiyonu verildi. Alana AVM ve rezidans inşa edilmesinin önü açıldı. 



2009'da yürürlüğe giren İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda “gelişimi ve yoğunluğu denetim altında tutulacak alan”, “orman alanı”, “kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanı” olarak ilan edilen Eyüpsultan Kemerburgaz'daki binlerce metrekarelik arazi, 25 Ocak 2021'de “rezerv yapı alanı” yani yeni yerleşim alanı oldu. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; bu karar ile beraber gerekli plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak askıya çıkarıldı. Önce Çevre Düzeni Planı değiştirildi ve alana “havza içi rehabilite edilecek alan” fonksiyonu tanındı. Buna göre de alt ölçekli planlar da “kısmen ağaçlandırılacak alan, kısmen gecekondu önleme bölgesi” fonksiyonları, “ticaret-konut” şeklinde değiştirildi.

AVM, REZİDANS YAPILABİLİCEK

Plan değişikliği ile yaklaşık 405 bin 230 metrekarelik alanın 228 bin 831 metrekaresi yani yüzde 56'sı konut ve ticaret birimleri için ayrılmış oldu. 228 bin metrekarelik alanda 215 bin metrekare inşaat olacak. Yapıların yüksekliği 5 ve 6 kat olarak açıklandı. Park için 103 bin metrekare ayrılırken geri kalan kısım sağlık tesisi, cami, kültürel tesis alanı, okul, park ve yol alanı şeklinde ayrıldı. Ticaret- konut alanlarına; AVM, rezidans, çok katlı mağaza, banka-finans kurumları inşa edilebilecek. 

Eyüpsultan Kemerburgaz’da rezerv yapı alanı imara açıldı iddiası!

DEPREM RİSKİ BULUNUYOR

Plan açıklama raporlarında verilen bilgilere göre, planlama alanının kuzey ve batı kesimleri orman alanları ile kaplı. Fakat planlanan alan, orman özelliğine sahip değil. Raporda, alanın daha önceki planlarda belirlenen amaca göre kullanılmadığı ifade edildi. İmara açılan alan, 2. derece tehlikeli deprem bölgesinde bulunuyor. Raporda, alanın Kuzey Anadolu Fay zonunun etki alanında kalması sebebiyle her türlü proje ve hesaplamalarda 1. Derece deprem bölgesi verilerinin kullanılacağı belirtildi.

KORUMA HAVZASI SINIRLARINDA

Planlama alanı yapı yasaklı Alibeyköy Havzası orta ve kısa mesafeli havza koruma alanlarında yer alıyor. Aynı zamanda korunması gerektiği Vakıf Kırk Çeşme Galeri Hattı da alandan geçiyor. Planlama alanı, yapımı devam eden İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro hattı güzergahında da konumlanıyor. 

BÜYÜK KISMI EYÜPSULTAN BELEDİYESİNE AİT

Rapora göre planlama alanında toplam 37 parsel yer alıyor. Alanın yüzde 18.9'u Maliye Hazinesi'ne, yüzde 1.7'si İSKİ, yüzde 57.1'i Eyüpsultan Belediyesi'ne ait.

Eyüpsultan Kemerburgaz’da rezerv yapı alanı imara açıldı iddiası!

“DAVA AÇACAĞIZ”

Plan değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye Kovid-19 salgını ve ekonomik sıkıntılarla mücadele ederken, Ankara'nın İstanbul'daki yerel yönetimi şehrin planlamasıyla ilgili tüm sürecin dışında tutup, şehrin son yeşil alanlarına müdahelede bulunduğunu dile getirdi. 

Tekin, “Yıllardır dikey mimariyle İstanbul'un merkezini betona boğanlar, İstanbul'a ihanet ettik diyenler bugün merkezde rant alanları bitince yeşil alanları imara açmaya devam ediyor. İstanbul'a her fırsatta ihanet eden bu anlayışı salgın sürecinde de dur durak bilmiyor. Anlaşılan  Ankara  şimdi de kafayı Kemerburgaz'a takmış. Orman alanının ortasına, ticaret alanları, konut alanları yapmak, bölgenin doğasına ve bitki örtüsüne ciddi zarar verir. Bakanlık ormanlarımızı kamu adına korumakla yükümlüdür. Bu görevini yerine getirmek bir yana ormanlarımızı beton lobilerinin cirit attığı alanlara çevirmek, yasalarımıza aykırıdır ve suç teşkil etmektedir” açıklamasında bulundu. 

Bu plan değişikliği ile birlikte, İstanbul'un anayasası olarak bilinen Çevre Düzeni Planı'nın bir kez daha göz ardı edildiğini ileri süren Tekin, Kemerburgaz'daki imar planlarının iptali için dava açacaklarını ifade etti.

Beykoz’daki 111 bin metrekare ormanlık alan imara açılıyor mu?


Geri Dön