25 / 04 / 2024

İstanbul'da 300 toplanma alanı imara açıldı!

İstanbul'da 300 toplanma alanı imara açıldı!

İstanbul'da toplanma alanı olarak belirlenen 470 yerden 300'ü imara açıldı ve üzerlerine alışveriş merkezleri, rezidanslar ve gökdelenler inşa edildi. Acil ulaşım yolları ise otoparka dönüşmüş durumda.



İstanbul’da olası bir deprem için hazırlıklar uzmanları tatmin etmiyor: “Depreme hazırlık çalışmalarında vatandaş devre dışı. Deprem sonrası toplanma ve çadır alanlarının yerini bilen yok. Depremin sonrasında bina güvenliği ve afet sonrası yapılacaklarla ilgili alaka önce jeolojiye ve tektonik hareketlere kaydı, sonra da gittikçe kayboldu. Uzmanlarda İstanbul'a ilişkin ürkütücü bir durumu paylaşarak uyarıda bulundu. Deprem kuşağında yer alan İstanbul’da muhtemel bir deprem sonrası çadır kurulacak ve toplanılacak alanlar imara açıldı.


İstanbul depreme hazır mı?

Uzmanlara göre 470 yer bile İstanbul için yetersiz. Her mahallede bir toplanma alanı olması gerekir. Konunu uzmanları: fonksiyonları değiştirilen alışveriş merkezlerine ve gökdelenlere dönüştürülmüş yerin alternatifi olarak yeni yerlerin bulunmasını bir tarafa bırakalım, neredeyse bu 470 yerin 300’ü alışveriş merkezine ve gökdelenlere dönüştü. Kentin afete hazırlanması sadece yapılarımızın depreme dayanıklı olmasıyla sınırlı bir konu değil, deprem sonrası insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek yerlerin olması gerekir. Alışveriş merkezi kenti haline dönüşen İstanbul’un bugünkü durumu 1999’dan daha problemlidir. Yani biz, Kentsel dönüşüm yapıyoruz, İstanbul’u dayanıklı hale getiriyoruz diyen insanlar şunu bilmelidirler ki; İstanbul 1999 yılından çok daha problemli durumdadır. Afete daha hazırlıksız bir durumdadır.”


Acil ulaşım otoparkları!

Acil ulaşım yolları ise otoparka dönüşmüş durumda.  Deprem felaketine karşı “1.Derece Acil Ulaşım Yolu” olarak belirlenen 562 caddenin neredeyse tamamı otoparka dönmüş durumda. İlk zamanlar sağlıklı işleyen süreç bugün oldukça farklı bir noktaya gelmiş durumda. Parklama yasağı olan yollar adeta otoparka dönmüş durumda.


Flashaber


Geri Dön