26 / 04 / 2024

Tekstilin kalbi alarm veriyor, üretim durma noktasında

Tekstilin kalbi alarm veriyor, üretim durma noktasında

Özellikle ABD'de yaşanan kuraklık nedeniyle tüm dünyada pamuk fiyatlarının yükselmesi bekleniyor. Hammadde fiyatları yükselirken Türkiye'de tekstilin merkezi konumunda olan Denizli'de iplik üreticileri üretimlerini tatil etmeyi planlıyor.



Denzili'de iplik üreticileri bir yandan hammaddeye ulaşmakta zorlanırken diğer yandan Avrupa'da yaşanan resesyon beklentisi nedeniyle düşen taleple baş etmeye çalışıyor. Bazı fabrikalar üretimlerini yavaşlatırken bazıları düşen siparişler yüzünden üretimlerine ara vermeyi planlıyor.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, kuraklık ve enerji maliyetleri nedeniyle pamuk fiyatlarının  yükseldiğini belirterek, bunun bir yansıması olarak iplik sektöründe çarkların durma noktasına geldiğini söyledi. Sanayicinin en önemli girdi maliyetlerinden birinin enerji olduğunu belirten Keçeci, "Enerji maliyetinin adını duyduğumuzda bile tüylerimiz diken diken oluyor. Hammadeyi ister içeriden ister dışarıdan alalım, kaynağında enerji var. Doğalgazın fiyatının 2,500-3 bin dolarlara çıktığı söyleniyor. Bu nedenle hammadde pahalı" dedi. Denizli'nin bir tekstil kenti olduğunu hatırlatan Keçeci şöyle devam etti. "Özellikle pamukta kuraklık nedeniyle bir yükselme var. Öte yandan iplik talebinde bulunan, iplik satın alan üreticiler yok. Avrupa'daki resesyon nedeniyle tekstilde sipariş yok. Dolayısıyla iplik üreticileri alamadıkları siparişler nedeniyle üretimlerini yavaşlatmaya başladı. Her şey birbirine zincir gibi bağlı. Bazı iplik fabrikaları bir süre için işlerini tatil etmeyi planlıyor."

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön