24 / 04 / 2024

Faizdeki düşüş, konut kredisine talebi arttırdı!

Faizdeki düşüş, konut kredisine talebi arttırdı!

20 bankadan en uygun kredi tekliflerini toplayarak ziyaretçilerine sunan Hesapkurdu.com'un analizinden elde edilen bilgilere göre, kredi tekliflerinde en iyi oran yüzde 0,89 olarak gerçekleşti.



Yaza girerken konutta faiz oranlarının yüzde 0,90 seviyesine kadar gerilemesi düşük gelirli ailelere ev sahibi olma yolunu açtı. 20 bankadan en uygun kredi tekliflerini toplayarak ziyaretçilerine sunan Hesapkurdu.com'un analizinden elde edilen bilgilere göre, kredi tekliflerinde en iyi oran yüzde 0,89 olarak gerçekleşirken, kişiye özel ödeme planları ile maliyetler daha da aşağı çekilebiliyor. Faizlerdeki düşüşle birlikte 10 yıl vadede 100 bin lira konut kredisi kullanmak isteyen bir tüketici aylık bin 373 lira taksit öderken, kredinin tüketiciye toplam maliyeti 166 bin 557 lira oluyor. Tercih edilen vadenin 5 yıla inmesi durumunda ödenecek aylık taksit tutarı 2 bin 158 lira olurken kredinin toplam maliyeti de 131 bin 299 liraya düşüyor. Vadeyi aşağı çekmek tüketicinin 100 bin lira kredide 40 bin liraya yakın kar etmesini sağlıyor. 


Fiyatlar artacak Bu arada, doların 2,10 lirayı geçmesi ile konut fiyatlarında artış görüleceği tahmin ediliyor. Sektörün önde gelen aktörlerinden Sinpaş GYO'nun Genel Müdürü Seba Gacemer, artış oranının yüzde 15-20 olacağını düşünüyor. Gaccmer, "Yeni dönemde doların 2,10 lira seviyesi sektörde hazmedildiği, kemikleştiği takdirde konutta doğal artış olacaktır" dedi. Genel Müdür Seba Gacemer, dolardaki artışın konuta zam olarak yansıyacağını söyledi. Merkez Bankası'ndan faiz indirimi bekleyen Gacemer, "Bu olduğunda konut kredileri iner. Tabii sektör daha çok müşteri elde eder, kredileri daha geniş vadelere yayar" diye konuştu. 


Büyük indirim olmasın Öte yandan, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKÖNFED) Genel'Başkanı Süleyman Onatça. Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapılacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi beklemediğini, olursa da çok küçük olacağını belirterek. "Çok büyük bir indirimin olmasını da istemiyorum, çünkü bu ülkeye zarar verir" dedi. 


Taksit sınırlaması ile kart tefeciliğinin önüne geçilmesinin istendiğini vurgulayan Onatça, ithal cep telefonların Türkiye'nin cari açığını çok fazla yükselttiğini dile getirdi. 

emurların yüzde 93'ünün kredi borcu olduğu belirlendi. 

Günlük ihtiyaçlarını karşılamak için bile neredeyse kredi kullanmak zorunda kalan memurların yüzde 68'i ise borçlarını zamanında ödeyemediği için faiz ödemek zorunda kalıyor. 


Memurların yüzde 9'unun ise evine en az bir kez haciz geldiği belirlendi. BASK'a bağlı Bağımsız Büro-Sen, 2 bin 284 memur ile yaptığı ankette çalışanların yüzde 93'ünün kredi borcu olduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Kredi borcu olanların en fazla kredi kartı borçları bulunurken, bunu sırasıyla ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinin takip ettiği belirlendi. 


En az iki banka Memurların yüzde 7'si ise bankalara borçlarının bulunmadığını bildirdi. Borcu olanların yüzde 68'i ise borçlarını düzenli olarak ödeyemediklerini ifade etti. Ankete katılanların yüzde 72'si en az 2 bankaya kredi borcu bulunduğunu, bankanın birini yüklü miktar borcu olan banka alacağını finanse etmek için kullandığını söyledi.


Türkiye'de Yeniçağ 


Geri Dön