24 / 04 / 2024

Maliyet düştü konut kredisine talep arttı!

Maliyet düştü konut kredisine talep arttı!

Konut kredi maliyetlerinin düşmesi vatandaşa yaradı. Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma oranlarını aşağıya çekmesiyle düşüşü bireysel kredilere yansıtan bankalar kredi hacmini arttırdı.



Bankalarda kredi kullanımı arttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizleri aşağıya çekin uyarısına kulak veren bankalarda konut kredi hacmi yükseldi. Merkez Bankası'nın arka arkaya gecelik borçlanma maliyetlerini aşağıya çekmesi ve gayrimenkul sektöründe Emlak Konut öncülüğünde başlayan düşük faiz uzun vade kampanyasına bankaların kayıtsız kalmaması da yükselişte etkili oldu. 15 Temmuz haftası 138 milyar 778 milyon liralık hacme sahip olan konut kredileri, 22 Temmuz'da 214 milyon 908 bin liralık artışla 138 milyar 993 milyon liraya çıktı. Kademeli artış 29 Temmuz, 5 Ağustos ve 12 Ağustos haftalarında da sürdü. 3 haftalık süre içerisinde hayalindeki evi kredi ile almak isteyen vatandaş, bankalardan 517 milyon 346 bin liralık kredi kullandı. Toplam kredi hacmi yeni kredilerle 139 milyar 872 bin liraya ulaştı.


Doping etkisi oluşturdu

Bankaların kredi maliyetlerini yüzde 1'in altına çekmesi ise tam bir doping etkisi oluşturdu. 19-26 Ağustos öncesi haftalık 200 milyon liranın altında kredi kullanan vatandaş, kredi maliyetlerinin gerilediği hafta talebini 5 kat arttırdı. Bir önceki hafta konut almak için bankalardan 137 milyon 423 bin lira kredi çekilirken, 19-26 Ağustos haftası bu rakam 702 milyon 512 bin liraya çıktı. 2 Eylül haftasında da konut alıcısı bankalardan 725 milyon 349 bin lira kredi kullandı. Böylece Ağustos ayında bankalardan konut almak için çekilen kredi miktarı 2 milyar liraya yaklaştı. Konut hacmi de 141 milyar 303 milyon liraya ulaştı.


İstanbul başı çekti

Konut kredilerinde İstanbul başı çekti. Temmuz atında bin 462 konut için konut ipoteği işlemi gerçekleşti. Rakam Ağustos ayında 3 bin işleme yaklaştı. İstanbul'u 653 konut ipoteği işlemi ile Ankara, 483 konut ipoteği ile  İzmir  takip etti. Türkiye genelinde Ocak-Temmuz döneminde gerçekleşen konut ipoteği işlem sayısı ise 6 bin 587 oldu.


Geçen yılın çok altında


Ancak son haftalarda artış yaşansa da vatandaşın önceki yıla göre bankacılık sektöründen kullandığı konut kredi miktarı düşük görünüyor. Geçen yılın aynı döneminde bankalardan çekilen haftalık kredi miktarı konutta 3 milyar liraya ulaşıyordu. Gayrimenkulün patronları bu durumu nakit alımlarına bağlıyor. Sektör temsilcileri bankalar yerine konut alıcısının bir diğer tercihinin de şirket vadeleri olduğunu dile getiriyor.


Alım devam eder


Maliyet düştü konut kredisine talep arttı!



Konut satışlarının artarak devam edeceğini öngören MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu KDV indirimlerinin de talepte etkili olacağını söyledi. Boysanoğlu, “KDV indirimi inşaat sektörünü ve yan sanayiyi canlandıracak hatta istihdama da çok olumlu etkisi olacaktır. Sürecin 2017 sonuna kadar uzatılmasında fayda var” dedi.


KDV yüzde 1'e sabitlensin


Maliyet düştü konut kredisine talep arttı!



Kumko Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Efe Kumova konut almak isteyen vatandaşların satış ofislerini son dönemde daha çok çalmaya başladığını aktardı. Alım talebinin artmasında kredi faizlerindeki indirimler ve inşaat firmalarının peş peşe başlattığı kampanyaların etkili olduğunu belirten Kumova, “KDV büyük konutlarda yüzde 18'den yüzde 8'e indi. Ancak KDV'nin tüm konutlarda yüzde 1'e sabitlenmesi hem konut alıcıları hem de sektör için daha faydalı olacak” ifadelerini kullandı.



Emine AÇAR/Yeni Şafak


Geri Dön