26 / 04 / 2024

Faize geçit vermeyenler hem kazanıyor hem kazandırıyor!

Faize geçit vermeyenler hem kazanıyor hem kazandırıyor!

Mehmet Canıtatlı Yeni Akit Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde Faize geçit vermeyenler hem kazanıyor hem kazandırıyor başlıklı yazısını kaleme aldı. Piyasadaki belirsizliğe karşı tedbir alınıp konutlarda kampanya başlatıldı...



Evde huzur olmazsa işte de huzur olmazmış. Aynı şeyi ekonomiye uyarladığımızda, huzurun ilk bozulduğu sektörün gayrimenkul olduğunu söylemek mümkün. Konut üreten firmalar, geçen hafta konut kredi faizlerinde yaşanan artış ve piyasadaki belirsizliğe karşı tedbirlerini hemen aldı ve kampanyalar başlattı. Bugünlerde öne çıkan 4 tercih var. 


1-Firmalar ilk adımda müşteriler için yüzde 1 seviyesinde olan psikolojik sınırı kendi iç finansmanları ile aşıyor. 

2- Bankalarla anlaşıp faiz oranını bir süre de olsa sabitleme yoluna gidenler var. 

3- Esnek ödeme planları yeniden gündeme getirenlerin sayısı artıyor. 

4- Senetli alım-satım tercihi üzerinde çalışma yapan firmalar da var. 

Bu konuda ilk adımı Ege Group, Dumankaya İnşaat, Gül Yapı, SOYAK, Yeşil İnşaat (İnnovia Projeleri) attı. Eminevim Grubu ise müşterilerini yıllardır faizsiz sistemle ev sahibi yapıyor. 

İnşaat üreticilerine kulak kabarttığımızda onlar kârlarından feragat ederek konut alımına niyetli olanların önünü açıyor. Bu arada faiz artışlarını fırsat bilip zam yoluna giden inşaat tedarikçileri de var. 'Rekabet ortamında bunlar da olur' demeyin. Zaten şubat ayı satış grafikleri herşeyi ortaya koyacaktır. Bu işin bir de tüketici cephesi var. 

Aralık ayında yüzde 10.50 civarında seyreden konut kredi faiz oranı ocak ayında yüzde 11.50'ye çıktı. Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesi konut kredilerini yüzde 1 'in üzerine çıkardıktan sonra bankadan 100 bin liralık 10 yıl vadeli kredi çeken vatandaşlar bir ay öncesine göre bankalara 10 bin lira daha fazla faiz ödeyecek. 

Sonuçta şimdi bankalara değil senetli.faizsiz satış yapan firmalara yönelmek daha mantıklı geliyor. Tabi ki fiyat dengesini dikkate alarak. 

YERLİ BEKLEMEDE, YABANCI ALIMDA... 

KİM DOĞRU YAPIYOR? 

Dövizdeki artış en çok kime yaradı? Tabi ki yabancı yatırımcılara. Doğrudan yatırımı tercih etmeyen yabancıların Türkiye'ye girişi hisse ya da gayrimenkul alımı yoluyla gerçekleşiyor. Vatandaşlarımız 'döviz daha da yükselir mi' kaygısıyla konut alımını erteleyedursun, Arap dünyası başta olmak üzere birçok ülkede ofisi bulunan inşaat firmaları boş durmuyor. Kurulan bağlantılar bugünlerde bir çok şirkete adeta cansuyu oluyor. Yabancılar üçer beşer hatta 50'şer adet daire alıyor. Son olarak Esenyurt'un yeni merkezini oluşturan City Center projesinde Kuveytli OSSOS Business Development Co. firması 50 home - oftice daire satın aldı. City Çenet projesine imza atan Özyurt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özyurt, yerli ve yabancı yatırımcıdan gördükleri ilgiden oldukça memnun. 

"Avrupa'da da Arap dünyasında da müşterilerimiz var" diyen Özyurt'un Kuveytlilerle kurduğu bu bağlantının bir adım ötesini Dumankaya İnşaat gerçekleştirdi ve bir yatırım firması ile Türkiye'de proje geliştirme üzerine anlaşmaya vardı. Kuveyt üzerinden satışlarıyla moral bulan bir diğer şirket İnanlar İnşaat. Şirketin patronu Serdar İnan, Arap yatırımcılarla bizzat ilgileniyor. Ağaoğlu Grubu da bu alanda başarılı bir seyirde. Şirketlerin Ceo'su Hasan Rahvalı önümüzdeki günlerde tüm detayları bizlerle paylaşacak. İhlas İnşaat ise daha çok Avrupalı yatırımcılarla irtibatlı. Kristal Şehir projesindeki satış başarısında yabancıların payı büyük. Yabancıya en iyi satışları yapan bir başka şirket de REHA MEDİN Emlak Hizmetleri. 20'ye yakın markalı konut projesini ABD dahil birçok ülkede pazarlayan şirketin Genel Müdürü Tamer Çiçekçi, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında iç piyasada yaprak kımıldamazken dış satışlarla moral bulduklarını söylüyor. 

Sözün özü, Ankara'da siyasiler birbirini tapelerle, dosyalarla zayıflatmaya çalışırken gayrimenkulde zamlar kapıyı zorluyor. Şirketler buna rağmen pazarı ayakta tutmak için ellerinden geleni yapıyor. İçeride vatandaş ne yapacağını bilmezken aklını kullanan yabancılar alıma devam ediyor. Ya bu rüzgar kesilirse ne olacak? İşte bu da beni kara kara düşündürüyor dostlar. 


Mehmet Canıtatlı/ Yeni Akit


Geri Dön