25 / 04 / 2024

Faizlerdeki düşüş konuta olan eğilim artırdı!

Faizlerdeki düşüş konuta olan eğilim artırdı!

Her yıl bahar ve sonbahar dönemlerinde yayınladığımız 'Gayrimenkul Saati'nin bu yılın ilk dilimine ilişkin verileri, konutta ve otel yatırımlarında 'al', AVM ve lüks konut seçeneklerinde ise 'tehlike' sınırını işaret ediyor.




Özellikle mortgage kredilerinde yüzde 70'in altına gelinmesi, birçok  TOKİ  bağlantılı projede yapılan kampanyalar, prim potansiyeli olan bölgelerde konut atımını bu dönem için cazip kılarken, "Gayrimenkul Saati' AVM ve lüks konut konusunda ihtiyatlı olunması sonucunu ortaya koyuyor.


İnşaat ve gayrimenkul, son 10 yıl­da olduğu gibi bu yıl da ekono­miyi büyümeye doğru sürükleyen sektörlerin başında geliyor. Hükümet, her adımıyla bunu des­tekliyor. ‘Kentsel dönüşüm’ün bu kadar öncelikli konu haline geti­rilmesi, ‘2B Yasası’mn çıkması ve yabancılara konut satışını kolay­laştıran ‘Mütekabiliyet Yasası’ bu süreci besleyen önemli adımlar.


Her ne kadar yeni konut ruh­satları için getirilen yüzde 18’lik KDV uygulaması, sektöre bir fren yaptırma hamlesi olarak görülse de sektörde bunu “Mevcut konut stokunun eritilmesi adımı" olarak görenler de var. Doğrusu gerek ya­pılan kampanyalar ve gerekse mortgage kredilerinin oldukça ca­zip olarak görülen aylık faizlerin yüzde 0.7’nin altına kadar gerile­miş olması bunu destekliyor.


Alınan konut ruhsatlarına ba­kıldığında az da olsa görülen aza­lış hükümetin bu hamlesinin bir sonucu olarak görülüyor. TÜİK ve­rilerine göre 2011 yılında 653 bin adet konut ruhsatı izni alınırken bu rakam, geçtiğimiz yıl yüzde 14.3’lük artışla 746 bine yüksel­mişti. 2011’de 557 bin yapı kullanma izin belgesi alan sektör

2012’de yüzde 2.8’lik düşüşle 542 bin adet yapı kullanma izin belgesi aldı.



2012 Ağustos ayından beri faiz oranları düşmeye devam ediyor. Ve gelinen son noktada faiz oranlarının çok düşük seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası politikalarında değişiklik ya da yurt dışı piyasalarda farklı bir senaryo söz konusu olmazsa, faizlerin 2013 sonuna kadar bu seviyelerde kalacağını düşünüyoruz. Bu yüzden istedikleri evi bulan müşterilerimizin bu dönemde satın alma yapmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü söylediğimiz gibi faiz oranları konut almak açısından zaten çok cazip bir seviyede.


Ekonomist


Geri Dön