29 / 03 / 2024

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Tasarruf finansı sektörü, tasarruf sahiplerine, borçlanmadan kendileri tarafından seçecekleri ödeme planları sağlayarak konut, taşıt ya da çatılı iş yeri sahibi yapıyor. Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak, sektöre ve Birevim'in faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.



Tasarruf finansı sektörü, tasarruf sahiplerine, borçlanmadan kendileri tarafından seçecekleri ödeme planları sağlayarak konut, taşıt ya da çatılı iş yeri sahibi yapıyor. Capital Dergisi'nde yer alan habere göre; geleneksel finansman ürünlerinde seneler alacak konut, taşıt veya çatılı iş yeri sahibi olma arzusu, birlikte tasarruf seçeneğiyle çok daha kısa zamanlarda ve herhangi bir borç yükümlülüğü altına girmeden gerçekleştiriliyor. Bireysel tasarruflar, sürdürülebilirlik ilkesi kapsamında kitlesel bir tasarruf fonu haline getirilerek ülke ekonomisine kazandırılıyor.

Tasarruf bilincinin toplumda artmasıyla sektöre de ivme geleceğine vurgu yapan Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak, "Gelecekte sektörün tasarruf kültüründe ulusal kalkınmanın yakıtı olacağını öngörüyoruz" dedi. Orak, sektöre ve Birevim'in faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Tasarruf finansmanı kimler için avantajlı?

Bireysel olarak tasarruf yapan, bunları değerlendirmek isteyen, tasarruflarıyla ev, taşıt ya da çatılı iş yeri sahibi olmak isteyen herkes tasarruf finansmanından yararlanabilir. Tasarruf finansmanı, birikim yaparak konut, çatılı iş yeri ve taşıt sahibi olmak isteyen ve tasarruflarını değerlendirmek isteyen herkes için oldukça avantajlı. Biz genel anlamda tüketicileri iki grupta değerlendiriyoruz. Birincisi, A kuşağı olarak tanımladığımız ve gelir durumundan bağımsız olarak ihtiyaçları için hemen aksiyon almak isteyenler, diğeri ise B kuşağı olarak tanımladığımız birikim yapan, birikimlerini planlayarak değerlendirenler. B kuşağı olarak tanımladığımız bu tüketici segmentimiz için gönül rahatlığıyla yararlanabilecekleri kurumsal tasarruf hizmeti veriyoruz.

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Peki kimdir bu B kuşağı olarak tanımladığınız kişiler? 

B kuşağını özetle bireysel tasarruf yapabilen ve planlayabilenler olarak tanımlayabiliriz. Borçlanmaya dayalı konvansiyonel finansal kaynaklar yerine kendi sermayesi üzerinden bu hayalini gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bu kuşağın tasarruflarını değerlendirebilecekleri en iyi yöntem tasarruf finansmanı. Yine örnekle anlatmak gerekirse, bir kişi her ay bin TL tasarruf gerçekleştirse hayalindeki 100 bin TL'lik otomobili almak için en az 100 aya ihtiyacı var ve bu da sekiz yıldan daha uzun bir döneme denk geliyor ve burada paranın değer kaybından hiç bahsetmiyoruz bile. Halbuki Birevim'de, birlikte tasarruf finansı yöntemiyle hayalinizdeki otomobile en fazla 40 ayda borçlanmadan sahip olabiliyorsunuz.

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Sizce sektörün gelişimi için nelere ihtiyaç var? 

Yasayla birlikte talepte artış bekliyoruz. Bugüne kadar toplamda 300 bin kişiye ulaşan tasarruf finansmanı modeliyle çok kısa bir süre içerisinde 1 milyon kişinin, 2023 yıl sonunda ise 3 milyon kişinin tanışmasını bekliyoruz. Sektörümüzü ve tasarruf finansının güvenli bir finansal enstrüman olduğunu anlatmaya ihtiyacımız var.

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Sektör hangi evrede ve hangi evreleri yaşayacak? 

Sektör bugüne kadar 300 bin tasarruf sahibine ulaştı. Yalnızca Birevim olarak biz, 5 yılda 100 binin üzerinde kişiyi tasarruf finansmanıyla tanıştırdık. Bundan yaklaşık beş yıl önce ayda 5-6 bin kişiye ulaşan sektör, Birevim'le birlikte ayda ortalama 30 bin kişiye ulaşmaya başladı. Lider marka olarak her yil en az iki kat, toplamda ise neredeyse yedi kat sektörümüzün büyümesine vesile olduk. Bugüne kadar teslimatını gerçekleştirdiğimiz 38 bin tasarruf planı ile ekonomimize 3,5 milyar TL katkı sağladık.

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Tasarruf finansmanının ülke ekonomisine doğrudan ve dolaylı faydaları nelerdir? 

Tasarruf finansmanı en basit tabiriyle yastık altındaki tasarrufların ekonomiye dahil edilmesini sağlıyor. Bununla birlikte tüketicilerinin de hayallerine kavuşmalarına vesile oluyor. Ayrıca hem konut hem de otomobil pazarına olan talep için yeni bir finansman modeli sunuyor ve bunun da bu sektörlere çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. Türkiye'de satılan konutların artan trendle birlikte tasarruf finansmanı yöntemiyle alıcılarla buluşacağını öngörüyoruz. Özellikle dar ve orta gelirliler için önemli bir finansman modeli olan tasarruf finansmanı yasayla birlikte çok daha geniş kitleler tarafından keşfedilecek. Tüm bu etkilerle birlikte gayrimenkul satışlarında tasarruf finansmanının payının yüzde 35'lere çıkmasını bekliyoruz. Gayrimenkulde olduğu gibi otomotivde de tasarruf finansmanı sayesinde daha fazla kişinin taşıt sahibi olacağını düşünüyoruz. Özellikle ikinci el pazarında tasarruf finansmanı yöntemiyle taşıt satın almak isteyenler borçlanmadan hayallerindeki araca kavuşabilecek.

Faizsiz konut sektörünü neler bekliyor?

Sektörün gelişmesi adına sizin de yoğun girişimlerinizle hayata geçen Tasarruf Finans Platformu'ndan bahseder misiniz? 

Tasarruf Finans Platformu 2020 yılında hayata geçti. Kuruluşunda yoğun emeğimiz var ve liderliğini yönetim kurulu başkanımız Murat Çiftçi üstlendi. Platformun amacı "sosyal finans" olarak tanımladığı kişisel tasarrufların kitlesel bir fonla yönetilerek ülke ekonomisine kazandırılması süreçlerini hukuk ve ekonomi bağlamında desteklemek. Bununla birlikte tasarruf finansı yöntemiyle çalışan organizasyonların kurumsallaşmasını sağlayarak kamuoyu nezdinde sektörümüze olumlu algı oluşturmak da platformun birincil görevi. Borçlanarak değil tasarruflarla hayallerini gerçekleştirmek isteyenler için çözüm sunan tasarruf finansı sektörünün sürdürülebilir büyüme göstermesi, küresel standartlarda finansal ürünler ve hizmetler sunması platformun görevleri arasında yer alıyor.

Tasarruf finansman şirketleri 8 soruda tüm detaylarıyla!

Faizsiz konut şirketi mağdurları dikkat!

Tasarruf finansmanı düzenlemesi konut sektörünü nasıl etkiledi?


Geri Dön